bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Το μωρό μου τινάζει την πλάτη του: Να ανησυχήσω ή όχι;

Όταν ένα μωρό λυγίζει απότομα την πλάτη του προς τα πίσω, ειδικά με ένταση, είναι φυσικό να ανησυχήσουν οι γονείς.

Είναι μια κίνηση που μπορεί να μοιάζει ανησυχητική, όμως τις περισσότερες φορές είναι απολύτως φυσιολογική.

Από απλή ενόχληση και κούραση μέχρι σημάδι δυσφορίας ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, οι αιτίες ποικίλλουν.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε όλους τους πιθανούς λόγους για αυτή τη συμπεριφορά, πότε πρέπει να ανησυχήσετε και πότε πρόκειται απλώς για έναν ακόμη τρόπο έκφρασης του μωρού σας.

Γιατί το μωρό τινάζει πίσω την πλάτη του;

Δεν είναι μία ασυνήθιστη κίνηση των μωρών και τυπικά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ενώ μπορεί να υπάρχουν διάφορι λόγοι που το μωρό καμπουριάζει την πλάτη του, στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι απλά μία ενόχληση ή ένα ανήσυχο στομαχάκι. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα μίας σοβαρής ιατρικής πάθησης. Αν ανησυχείτε για κάποιο ιατρικό θέμα στο μωρό σας, παρατηρήστε και άλλα τυχόν συμπτώματα.

Ιδού μερικοί λόγοι που το  μωρό μπορεί να λυγίζει την πλάτη του ή να την τινάζει προς τα πίσω.

Βιώνει έντονα συναισθήματα

Καθώς το μωρό σου μεγαλώνει, τα συναισθήματά του αλλάζουν και γίνονται πιο περίπλοκα. Πιθανώς να παρατηρήσετε πως όσο περισσότερο μεγαλώνει το μωρό γίνεται και εκφράζει τι θέλει και τι όχι, ενώ αντιδρά με θυμό ή ενόχληση, όταν κάτι δεν πάει, όπως το περιμένει. Σε μερικές περιπτώσεις τα μωρά και τα νήπια κάνουν αυτήν την κίνηση, επειδή κάτι τα έχει ενοχλήσει και είναι ένας από τους τρόπους να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους. Μερικές φορές μπορεί να είναι εμφανής ο λόγς που είναι θυμωμένα ή λυπημένα, αλλά δεν είναι πάντα ξεκάθαρο.

Εκτός από το να ηρεμήσετε το μωρό σας και να το προστατεύσετε από το να τραυματιστεί, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι όσο περιμένετε να ηρεμήσει μόνο του.

Εκνευρίζεται κατά το τάισμα

Είτε θηλάζει είτε πίνει γάλα από μπιμπερό, ένα μωρό μπορεί να απογοητευτεί όταν πεινάει. Αν, για παράδειγμα, το γάλα δεν κατεβαίνει γρήγορα ή η ροή του μπιμπερό είναι πιο αργή από όσο θα ήθελε, μπορεί να λυγίσει την πλάτη του και να αρχίσει να γκρινιάζει.

Το αντίθετο ισχύει επίσης: αν η ροή είναι πολύ δυνατή ή το μωρό είναι ήδη χορτάτο, η ίδια κίνηση μπορεί να υποδηλώνει ότι χρειάζεται διάλειμμα ή αλλαγή.

Έχει tantrum

Τα μεγαλύτερα μωρά και τα νήπια αρχίζουν να εκφράζουν τον θυμό τους με διάφορους τρόπους – και το τίναγμα της πλάτης μπορεί να είναι ένα από αυτά. Τα συναισθήματα γίνονται πιο σύνθετα, η ανάγκη για έλεγχο αυξάνεται, αλλά τα εκφραστικά τους μέσα είναι περιορισμένα. Έτσι, η σωματική αντίδραση γίνεται η λύση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται απλώς για ένδειξη ανεξαρτητοποίησης και φυσιολογικής συναισθηματικής ανάπτυξης. Και ναι, δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να παραμείνετε ψύχραιμοι μπροστά σε μια ξαφνική έκρηξη.

Κολικοί

Αν είναι πολύ μικρό και συνοδεύει το τίναγμα της πλάτης με παρατεταμένο, έντονο κλάμα, μπορεί να πρόκειται για κολικούς. Συνήθως εμφανίζονται από τη δεύτερη εβδομάδα ζωής και χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο κλάμα για πάνω από 3 ώρες, τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, πριν τους 5 μήνες.

Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει στις ακριβείς αιτίες, αλλά πιθανοί παράγοντες είναι οι τροφικές αλλεργίες, το κάπνισμα της μητέρας, η υπερδιέγερση ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει κολικούς, μιλήστε με τον παιδίατρο – μπορεί να προτείνει αλλαγές στη διατροφή ή ειδική αγωγή.

Πιθανώς έχει αέρια ή παλινδρόμηση

Αν το τίναγμα της πλάτης συμβαίνει κυρίως μετά το φαγητό, συνοδεία αερίων ή παλινδρόμησης, το μωρό ίσως έχει ενοχλήσεις στο στομάχι. Μπορεί επίσης να γυρνά το κεφάλι, να τεντώνει τα άκρα και να δείχνει ανήσυχο, ειδικά αν αναγουλιάζει. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD).

Αν το μωρό δυσκολεύεται να πάρει βάρος, αρνείται το φαγητό ή δείχνει αναστατωμένο μετά τα γεύματα, καλό είναι να το συζητήσετε με τον παιδίατρο.

Σπάνιες αλλά πιο σοβαρές αιτίες

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το τίναγμα της πλάτης μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενα ιατρικά προβλήματα. Αν υπάρχει ιατρική αιτία, το σύμπτωμα αυτό συνήθως συνοδεύεται από άλλα σημάδια.

Σύνδρομο Sandifer: Σπάνια κατάσταση που σχετίζεται με σοβαρή παλινδρόμηση. Εκδηλώνεται με ακραίο τίναγμα της πλάτης, ασυνήθιστες κινήσεις κεφαλιού ή ματιών, και σπασμούς του αυχένα.

Εγκεφαλική παράλυση: Η συχνή και ανεξήγητη κίνηση της πλάτης μπορεί να είναι ένα από τα σημάδια. Συνοδεύεται συνήθως από μυϊκή αδυναμία, καθυστέρηση κινητικής ανάπτυξης ή δυσκολία στις βασικές κινήσεις (κάθισμα, κύλισμα, στάση).

Σπασμοί ή επιληπτικές κρίσεις: Δεν μοιάζουν με το απλό τίναγμα της πλάτης. Έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως σπασμωδικές κινήσεις, ανεπαφή με το περιβάλλον ή ακόμα και απώλεια συνείδησης.

Γιατί τινάζει και το κεφάλι προς τα πίσω;

Αν το μωρό είναι κάτω των 2 μηνών, αυτό μπορεί να είναι μέρος του αντανακλαστικού Moro, που ενεργοποιείται όταν τρομάζει. Επίσης, τα μεγαλύτερα μωρά μπορεί να το κάνουν από εκνευρισμό ή ακόμα και ως σημάδι αυτισμού — αν και συνήθως πρόκειται για επαναλαμβανόμενο «χτύπημα» του κεφαλιού, το οποίο κάνουν περίπου 1 στα 5 μωρά και το ξεπερνούν με τον καιρό.

Αν παρατηρήσετε ότι το μωρό βλάπτει τον εαυτό του ή η συμπεριφορά σας φαίνεται υπερβολική, καλό είναι να το συζητήσετε με τον γιατρό.

Τι να κάνετε όταν το μωρό τινάζει την πλάτη του

Όποια κι αν είναι η αιτία, είναι σημαντικό να το χειριστείτε με ψυχραιμία και ασφάλεια:

Σιγουρευτείτε ότι δεν χτυπάει: Αν είναι στα χέρια σας, κρατήστε το σταθερά. Αν κάθεται ή βρίσκεται σε κούνια, προσέξτε να μη χτυπήσει το κεφάλι του.

Ελέγξτε τα βασικά: Είναι πεινασμένο; Θέλει αλλαγή πάνας; Είναι πολύ ζεστό ή κρυώνει;

Αγκαλιάστε το ή τυλίξτε το σε μια κουβέρτα: Ειδικά αν είναι πολύ μικρό, αυτό προσφέρει αίσθηση ασφάλειας.

Κάντε ήχους όπως “σσσσ” ή χρησιμοποιήστε λευκό θόρυβο: Αυτοί οι ήχοι ηρεμούν τα μωρά γιατί τους θυμίζουν τη μήτρα.

Αλλάξτε περιβάλλον: Ένα περίπατος ή λίγη φρέσκια ατμόσφαιρα μπορεί να αλλάξει τη διάθεση.

Αποφύγετε το επιπλέον τάισμα: Αν έχει φάει πρόσφατα, μην το ταΐσετε ξανά γιατί μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Τα περισσότερα μωρά που τινάζουν την πλάτη τους δεν έχουν τίποτα ανησυχητικό, απλώς εκφράζονται με τον τρόπο τους. Ωστόσο, εσείς γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας. Αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, μιλήστε στον παιδίατρο.

Μπορεί να σας καθοδηγήσει καλύτερα και να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις.

Με πληροφορίες από babycenter.com

 

 

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print