bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Επαφή δέρμα – δέρμα μαμάς και νεογνού: Τι αποκαλύπτει έρευνα – έκπληξη για τα οφέλη της

Η πρώτη επαφή μεταξύ μαμάς και νεογέννητου εδώ και χρόνια θεωρείται ότι έχει μακροχρόνια οφέλη για το μωρό.

Όμως, μία νέα έρευνα αμφισβητεί αυτές τις εικασίες για το πόσο μακροπρόθεσμα είναι αυτά τα οφέλη. Μία κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η επαφή δέρμα με δέρμα (SSC) μεταξύ των μητέρων και των νεογνών τους στην αίθουσα τοκετού δεν βελτίωσε τα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα σε ηλικία δύο έως τριών ετών. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν αναιρούν ότι έχει εξαιρετικά οφέλη αυτή η επαφή.

Στη μελέτη συμμετείχαν 108 πρόωρα μωρά, γεννημένα περίπου στις 30 εβδομάδες, τα οποία έλαβαν την επαφή δέρμα δέρμα με τις  μαμάδες τους ή αυτά που έλαβαν την τυπική φροντίδα. Οι επιστήμονες αργότερα εξέτασαν 86 από τα παιδιά στην ηλικία των 2-3 ετών, προκειμένου να αξιολογήσουν τα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές των παιδιών, τα οποία ήρθαν σε επαφή δέρμα δέρμα με τις μητέρες τους, με αυτά που μπήκαν στην θερμοκοιτίδα, σε ό,τι αφορούσε τη γνωστική τους ανάπτυξη.  «Δεν υπήρξαν επίσης αποκλίσεις στα νευρο-αναπτυξιακά αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων από 3-12 μηνών. Ωστόσο, σημαντικά πολλά νεογνά από την ομάδα αυτών που ήρθαν σε δερματική επαφή θήλασαν κατά την έξοδο τους από το μαιευτήριο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της ομάδας τυπικής φροντίδας.

Περίπου τα μισά παιδιά και των δύο ομάδων διαπιστώθηκε ότι κινδύνευαν με αναπτυξιακή καθυστέρηση, κάτι που συμβαδίζει με τις προσδοκίες για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα. Πάντως, εκεί που υπήρξε μία σταθερή επίδραση από τη δερματική επαφή ήταν στον θηλασμό. Τα μωρά της επαφής δέρμα δέρμα ήταν πιο πιθανό να θηλάσουν μετά την έξοδο από το μαιευτήριο και πιο μακροπρόθεσμα (πολλά ακόμη και στους 12 μήνες), σε σχέση με αυτά της τυπικής φροντίδας.

Η επαφή δέρμα δέρμα, όπου το νεογέννητο τοποθετείται απευθείας μετά τον τοκετό στο γυμνό στήθος της μαμάς έχει αναγνωριστεί για τα βραχυπρόθεσμα οφέλη του.

Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του μωρού, σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή, ενώ προάγει το δέσιμο με τη μαμά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πλέον συστήνει άμεση επαφή δέρμα δέρμα για τα πρόωρα μωρά, μετά από μία μεγάλη έρευνα που κατέδειξε σημαντική μείωση της νεογνικής θνησιμότητας.

Παρόλα αυτά, λίγα νοσοκομεία έχουν υιοθετήσει πλήρως αυτήν την πρακτική στο δωμάτιο τοκετού -ειδικά για τα πολύ ευαίσθητα προωράκια- κυρίως εξαιτίας αναχρονιστικών πρωτοκόλλων ή έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού.

Αυτή η έρευνα είνα από τις πρώτες που εξέτασε, αν αυτές οι πρώτες λίγες ώρες της επαφής δέρμα-δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά οφέλη. Με την απάντηση να φαίνεται αρνητική, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα πολλά άμεσα και επακόλουθα οφέλη της πρακτικής αυτής, ειδικά γύρω από το θηλασμό, είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν ότι η επαφή δέρμα-δέρμα αποτελεί μέρος ρουτίνας της νεογνικής φροντίδας.

 

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print