bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Πώς να μετατρέψεις το σπίτι σου σε baby safe ζώνη με μόλις 6 βήματα

Από τα ντουλάπια της κουζίνας μέχρι τις πρίζες, δες πώς να κάνεις κάθε χώρο του σπιτιού ασφαλή για μωρά και νήπια.

Κατά τον σχεδιασμό ή την ανακαίνιση ενός σπιτιού, η απόκτηση παιδιού μπορεί αρχικά να μοιάζει με ένα μελλοντικό ενδεχόμενο και όχι με άμεση ανάγκη.

Ωστόσο, η πραγματικότητα μπορεί να φέρει την άφιξη ενός μωρού πιο σύντομα απ’ όσο αναμενόταν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η διαμόρφωση του χώρου με γνώμονα την ασφάλεια του παιδιού γίνεται προτεραιότητα.

Κάθε επιλογή, από τα υλικά μέχρι τη διάταξη των επίπλων, καλό είναι να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ενός βρέφους που ανακαλύπτει τον κόσμο με το στόμα και ενός νηπίου που δεν θα αργήσει να εξερευνήσει κάθε γωνιά, ντουλάπι και συρτάρι του σπιτιού.

Ασχοληθείτε αρχικά με τα μεγάλα πράγματα

Αν υπάρχουν σημαντικές εργασίες ή επισκευές για την ασφάλεια του παιδιού που έχουν μείνει πίσω, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τις αναλάβεις. Αντικατάστησε το σπασμένο παράθυρο, φτιάξε την βρύση που τρέχει το ζεστό νερό και τσέκαρε τους ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου (αν υπάρχουν).

Επίσης, καλό είναι να ελέγξεις τα υπάρχοντα έπιπλα, προκειμένου να διαπιστώσεις ποια χρειάζεται να στερεωθούν στον τοίχο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανατροπής. Αν σχεδιάζεις να αγοράσεις καινούρια, δεν χρειάζεται να θυσιάσεις το στιλ για χάρη της ασφάλειας. Καλό είναι όμως να προτιμάς έπιπλα που συνοδεύονται από κιτ στερέωσης, πληρούν υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας, έχουν στρογγυλεμένες γωνίες και περιέχουν λιγότερες χημικές ουσίες στην κατασκευή τους.

Αξιολογήστε τους κινδύνους της κουζίνας

Αξιολογήστε προσεκτικά τους πιθανούς κινδύνους στους οποίους μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί σας μέσα στην κουζίνα. Σε σπίτια με ανοιχτή διαρρύθμιση, όπου η κουζίνα επικοινωνεί με το σαλόνι, ένα μωρό που αρχίζει να κινείται μπορεί εύκολα να φτάσει στα ντουλάπια, ακόμα κι αν εσείς βρίσκεστε σε άλλο χώρο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια απλή πόρτα ασφαλείας δεν είναι πάντα η λύση.

Αντί για πρόχειρες πλαστικές κλειδαριές που κολλούν στην επιφάνεια και συχνά καταστρέφουν τα έπιπλα, προτιμήστε σύγχρονες μαγνητικές κλειδαριές που τοποθετούνται εσωτερικά, προσφέροντας ασφάλεια χωρίς να αλλοιώνουν την αισθητική ή τη λειτουργικότητα.

Παράλληλα, απομακρύνετε επικίνδυνα αντικείμενα –όπως μαχαίρια ή χημικά– από προσβάσιμα σημεία και σκεφτείτε ειδικά καλύμματα για τα πόμολα της κουζίνας, ώστε να αποφύγετε ατυχήματα όταν το παιδί αρχίσει να στέκεται όρθιο.

Ελέγξτε το σαλόνι

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο σαλόνι είναι τα έπιπλα, είτε μπορεί να πέσουν, είτε γιατί το παιδί μπορεί να χτυπήσει σε κάποια γωνία. Εάν έχετε έπιπλα με αιχμηρές γωνίες, προσθέστε τα ειδικά αυτοκόλητα σε αυτές. Όσον αφορά τα υλικά, με τα οποία είναι επενδυμένες καρέκλες ή καναπέδες, ελέγξτε τους κώδικες καθαρισμού και αναζητήστε την ταπετσαρία που είναι από υλικό υψηλής απόδοσης.

Για τις ηλεκτρικές πρίζες ή τους διακόπτες ασφαλείας (GFI) που βρίσκονται κοντά στο πάτωμα, φροντίστε να τοποθετήσετε ειδικά καλύμματα ασφαλείας για παιδιά. Αν έχετε στόρια ή ρολοκουρτίνες στα παράθυρα, προτιμήστε μοντέλα χωρίς κορδόνια, καθώς τα κορδόνια αποτελούν γνωστό κίνδυνο στραγγαλισμού.

Παιδικό δωμάτιο

Στο παιδικό δωμάτιο, η λειτουργικότητα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Ιδανική επιλογή θεωρούνται οι συρταριέρες με αποσπώμενη αλλαξιέρα: προσφέρουν ασφάλεια και πρακτικότητα όσο τη χρειάζεστε και, στη συνέχεια, μετατρέπονται σε ένα χρηστικό έπιπλο που “μεγαλώνει” μαζί με το παιδί.

Στο θέμα της διακόσμησης, καλό είναι να αποφεύγονται αντικείμενα που κρέμονται ακριβώς πάνω από την κούνια ή την αλλαξιέρα, καθώς το παιδί μπορεί να τα πιάσει και να τα τραβήξει. Όσο κι αν σας δελεάζει η ιδέα μιας εντυπωσιακής γκαλερί στον τοίχο πίσω από την κούνια, δεν είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Αντί γι’ αυτό, προτιμήστε έναν έντονο χρωματισμό στον τοίχο, ταπετσαρία ή διακοσμητικά αυτοκόλλητα – όλα προσφέρουν στιλ χωρίς να αποτελούν κίνδυνο.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να επανεξετάζετε συχνά το σπίτι και τις καθημερινές σας συνήθειες, ώστε τα μέτρα ασφαλείας να παραμένουν κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, όταν το παιδί αποκτά νέα παιχνίδια, θα πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια και να ελέγχονται για πιθανούς κινδύνους πνιγμού. Επίσης, μόλις το παιδί μπορέσει να σκαρφαλώσει έξω από την κούνια, φροντίστε ώστε ο γύρω χώρος να είναι ασφαλής σε περίπτωση πτώσης ή εξετάστε το ενδεχόμενο να μεταβεί σε κρεβατάκι για νήπια.

Μην ξεχνάτε το μπάνιο

Από τη στιγμή που το μπάνιο πιθανότατα είναι το δωμάτιο, όπου φυλάτε τα φάρμακα και τα καθαριστικά, χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Οι μεγάλοι δεν σκέφτονται ‘οπως τα παιδιά όσον αφορά τη δηλητηρίαση. Είναι σημαντικό να προσέξετε, αν απορρυπαντικά, μικρά αντικείμενα ή άλλα που να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά, είναι σε σημείο που μπορούν να τα φτάσουν.

Θυμηθείτε, αν κάτι τους τραβά πολύ την προσοχή, μπορεί να ανέβουν σε καρέκλα ή να σκαρφαλώσουν για να το πιάσουν. Συνεπώς, κοινά προϊόντα του νοικοκυριού, όπως ταμπλέτες πλυντηρίου, αντισηπτικό χεριών ή μαντηλάκια καθώς και σαπούνια, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα παιδιά αν τα καταπιούν

Και για αυτο συνιστάται να φυλάσσονται σε ασφαλές σημείο.

Κάντε ξεκαθαρίσματα

Παρατηρήστε προσεκτικά τα μικρά και μεγάλα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά στο σπίτι και σκεφτείτε τόσο τη χρησιμότητά τους όσο και τους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να κρύβουν. Η ασφάλεια δεν είναι κάτι στατικό – χρειάζεται τακτική επανεκτίμηση, ειδικά καθώς το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσει νέες δεξιότητες, όπως το μπουσούλημα ή η προσπάθεια να σηκωθεί όρθιο. Δείτε το περιβάλλον σας μέσα από τα μάτια ενός περίεργου παιδιού και εντοπίστε πιθανούς κινδύνους που ίσως σας διαφεύγουν.

 

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print