Δύο γλυκές και μία αλμυρή
Το σχολείο ξεκινά και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» κάθε γονιού είναι τι θα φάει το παιδί για κολατσιό. Είναι ένα σνακ που θα σας λύσει τα χέρια είναι τα αγαπημένα muffins.
Μπορείτε να φτιάξετε διάφορες εκδοχές, είτε αλμυρές είτε γλυκιές, αξιοποιώντας υλικά που έχετε στο ψυγείο αλλά και στα ντουλάπια σας.
Εμείς σας χαρίζουμε τρεις λαχταριστές συνταγές!
Muffins με μπανάνα, πορτοκάλι και καρύδα
Τι θα χρειαστείτε:
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη
- 3 αβγά
- 2/3 ενός πακέτου βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
- 2 πολύ ώριμες μπανάνες
- 2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
- Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού με τα αβγά και χτυπάμε για δυο τρία λεπτά ακόμα.Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό και τα δυο τρίτα της καρύδας.Κρατάμε την υπόλοιπη για αργότερα. Χτυπάμε για άλλα δυο λεπτά. Προσθέτουμε τις μπανάνες αφού πρώτα τις λιώσουμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι, το baking powder, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ελαφρά με το μίξερ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας. Βουτυρώνουμε καλά τις θήκες των muffins, τα γεμίζουμε κατά δυο τρίτα με τη ζύμη και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καρύδα.Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Εναλλακτικά μπορείτε με κάνετε ένα μεγάλο κέικ σε αντίστοιχη φόρμα και ο χρόνος ψησίματος θα είναι περίπου 40 λεπτά. Για να είστε σίγουροι για το ψήσιμο, βυθίστε στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή, χωρίς υγρή ζύμη, το κέικ είναι έτοιμο.
Muffins μήλο και μπανάνα
Τι θα χρειαστείτε:
- 3 ώριμες μπανάνες πολτοποιημένες
- 2 μέτρια κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα ψιλοκομμένα ή πολτοποιημένα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
- 1/3 του φλιτζανιού βούτυρο, το οποίο μετά θα το λιώσετε (στο φούρνο μικροκυμάτων πολύ προσεκτικά ή σε ένα μπρικάκι)
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- μια πρέζα αλάτι
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε με ένα σύρμα το λιωμένο βούτυρο και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αυγό και τη βανίλια και χτυπήστε να αναμειχθούν πολύ καλά. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και στη συνέχεια το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Τέλος προσθέστε και τα μήλα. Μοιράστε τη ζύμη σε 12 χάρτινες θήκες που έχετε τοποθετήσει στη φόρμα για muffins και ψήστε τα για 25-30 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν τελείως πριν τα απομακρύνετε από το ταψί.
Muffins με κολοκυθάκια και φέτα
Τι θα χρειαστείτε:
- 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ.σόδα μαγειρική
- 1 κ.γ. αλάτι
- 120 ml φρέσκο γάλα
- 220 γρ. κολοκυθάκια (περίπου 2 κολοκυθάκια)
- 125 γρ. φέτα
- 2 αυγά
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να λιώσει. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Σε άλλο μπολ, τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη. Στο μπολ με τα κολοκυθάκια, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο. Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας, κατευθείαν στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε χάρτινες φόρμες σε ένα ταψί με ειδικές θήκες. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε στους 180oC, σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, για 18-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.