bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Αγγούρι, το δροσερό λαχανικό του καλοκαιριού: Πόσο ωφέλιμο είναι στη διατροφή των παιδιών

Ένα από τα πιο δροσιστικά και ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά καλοκαιρινά λαχανικά είναι το αγγούρι.

Όπως εξηγεί η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, το αγγούρι μπορεί να  εισαχθεί στη διατροφή του βρέφους με την έναρξη των στερεών τροφών, είτε λιωμένο, είτε σε μορφή στικ (καλύτερα με τη φλούδα για να διευκολυνθεί η σύλληψη) για τη μέθοδο baby led weaning. Επειδή δεν ανήκει στα κοινά αλλεργιογόνα, αρκεί η μονοήμερη εισαγωγή του.

Μερικά ακόμη χαρακτηριστικά του αγγουριού:

  • Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (95%), άρα ενισχύει σημαντικά την ενυδάτωση του παιδικού οργανισμού και τον προφυλάσσει από την αφυδάτωση τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
  • Λόγω της ικανοποιητικής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C και Κ, ενισχύει μεταξύ άλλων το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οστά και τη σωστή πήξη του αίματος.
  • Περιέχει μικρή ποσότητα μετάλλων όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο, τα οποία ευνοούν τη σωστή δράση των μυών, της καρδιάς και των οστών.
  • Οι φυτικές επίσης ίνες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Περιέχει διάφορες ουσίες με αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Έχει πολύ λίγες θερμίδες και μπορεί να δοθεί άφοβα και σε παχύσαρκα παιδιά.
  • Μπορεί να αποτελέσει μία άκρως θρεπτική και υγιεινή επιλογή και για σνακ (ακόμα και σε βρέφη!)

Και μία συνταγή για τις ζεστές μέρες

Ποιος είπε, ότι η σούπα είναι μόνο «προνόμιο» του χειμώνα; Οι σούπες μπορούν να αποτελέσουν ένα καλοκαιρινό, δροσερό πιάτο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη και να μας ενυδατώσει.

Εμείς βρήκαμε μία υπέροχη συνταγή για κρύα σούπα με βάση το αγγούρι, κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό, εξαιρετικά θρεπτικό και ενυδατικό.

Τι θα χρειαστείτε

  • τρία μεγάλα αγγούρια ή έξι μικρά αγγουράκια
  • 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
  • Λίγο άνιθο
  • Μαϊντανό μερικά φυλλαράκια, όχι τα κοτσάνια
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεφλουδίστε τα αγγούρια

Κόψτε τα κάθετα στη μέση και αφαιρέστε τα σπόρια τους σέρνοντας τη μύτη ενός μικρού κουταλιού μέσα στο αυλάκι τους.

Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.

Αλατίστε τα και αφήστε τα καμιά ωρίτσα να βγάλουν τα ζουμιά τους.

Βάλτε τα στο μπλέντερ σε δυνατή ταχύτητα με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το γιαούρτι, τον άνιθο, τον μαϊντανό και το χυμό του λεμονιού.

Βάλτε τη σούπα στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρετε σε κούπες του καφέ με λίγο αγγούρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη. Προαιρετικά προσθέστε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print