bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Coca cola με ζαχαροκάλαμο: Μπορούν να πιουν άφοβα τα παιδιά;

Η Coca-Cola ανακοίνωσε, ότι θα κυκλφορήσει ένα νέο προϊόν φτιαγμένο από ζαχαροκάλαμο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα Coca-Cola με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο στην αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο πρόκειται για ξεχωριστό προϊόν και όχι για αλλαγή στη βασική συνταγή με υψηλής φρουκτόζης σιρόπη καλαμποκιού.

«Η νέα πρόταση έρχεται να ενισχύσει το βασικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας και να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές, ανάλογα με τις συνήθειες και τις προτιμήσεις τους» ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, στις 22 Ιουλίου, λίγες μέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι «έπεισε την εταιρεία να αλλαξει τη συνταγή της», κάτι που διέψευσε ο κολοσσός.

Η εκδοχή αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο για τον κολοσσό των αναψυκτικών, καθώς ήδη κυκλοφορούν οι αντίστοιχες με ζάχαρη, όπως για παράδειγμα στην αγορά του Μεξικού και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, η κυκλοφορία του στις ΗΠΑ πυροδότησε μία μεγάλη συζήτηση, σχετικά με την διατροφική αξία του ζαχαροκάλαμου έναντι στο σιρόπι καλαμποκιού.

Πολλοί γονείς τώρα θα αναρωτηθούν, αν η κόκα κόλα με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο θα είναι πιο υγιεινή επιλογή για τα παιδιά τους. Οι ειδικοί, όμως, έχουν άλλη άποψη.

Ζαχαροκάλαμο vs Σιρόπι καλαμποκιού

Αμφότερα είναι μορφές σακχάρων, αλλά προέρχονται από διαφορετικές πηγές.

«Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο προέρχεται από το φυτό ζαχαροκάλαμο και αποτελείται από δύο απλά σάκχαρα, περίπου κατά το ήμισυ από γλυκόζη και κατά το ήμισυ από φρουκτόζη, η οποία συχνά αποκαλείται “φρουτοζάχαρο” καθώς βρίσκεται σε πολλά φυτικά τρόφιμα», εξηγεί η Alicia Miller, MSc, RD, LDN, διαιτολόγος και μητέρα από το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα.

Όσον αφορά το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS), ξεκινά ως σιρόπι που παράγεται από άμυλο καλαμποκιού.Αρχικά περιέχει κυρίως γλυκόζη, και στη συνέχεια προστίθενται ένζυμα για να μετατρέψουν μέρος αυτής της γλυκόζης σε φρουκτόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, εξού και η ονομασία του.

Κανένα από τα δύο δεν θεωρείται κακό και μπορούν αν είναι μέρος μίας υγιεινής διατροφής.

Κι ενώ κάποιοι μπορεί να αντιλαμβάνονται μία διαφορά στη γεύση των δύο γλυκαντικών το ένα δεν είναι πιο υγιεινό από το άλλο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα, που να αποδεικνύει, ότι η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι πιο υγιεινή από το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό. Είναι και τα δύο σάκχαρα, που σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πιεση, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακά νοσήματα. Συνεπώς, γιατί ο κόσμος πιστεύει, ότι το ζαχαροκάλαμο είναι πιο υγιεινό; Η απάντηση είναι, ότι πολλοί  το στηρίζουν στο γεγονός, ότι είναι λιγότερο επεξεργασμένο.

Για τις οικογένειες που θέλουν να περιορίσουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι μια καλή επιλογή. Όμως, λιγότερη επεξεργασία δεν σημαίνει αυτομάτως ότι πρόκειται για κάτι πιο υγιεινό. Και στην προκειμένη περίπτωση, δεν αλλάζει κάτι στην διατροφική αξία ενός αναψυκτικού, όπως η κόκα κόλα.

¨Ενα κουτάκι κόκα κόλα περιέχει περίπου 40 γραμμάρια ζάχαρης, ανεξαρτήτως ποιο γλυκαντικό χρησιμοποιείται. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στα παιδιά άνω των 2 ετών την κατανάλωση λιγότερων από 25 γραμμάρια πρόθετης ζάχαρης την ημέρα. Για παιδιά κάτω των 2 ετών δεν συνιστάται καν.

Κοινώς, καλό θα ήταν οι γονείς να αποφύγουν την κόκα κόλα με ζαχαροκάλαμο για τα παιδιά. Δεν αποτελεί υγιεινή επιλογή.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος για την υγεία δεν αφορά τόσο το είδος της ζάχαρης όσο την υπερκατανάλωση.

Κι αν στα παιδιά αρέσουν τα αναψυκτικά; 

Δεδομένου ότι τα αναψυκτικά δεν περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, το κλειδί είναι το μέτρο. Πού και πού θα μπορούν να πίνουν ένα αναψυκτικό.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών στις ΗΠΑ πίνουν αναψυκτικά σε καθημερινή βάση.

Δεν σημαίνει πως πρέπει να αποκλειστούν εντελώς τα αναψυκτικά από τη διατροφή των παιδιών.

Αντί για απαγορεύσεις, η λύση είναι να καλλιεργήσουμε μια υγιή σχέση των παιδιών με το φαγητό. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε να χαρακτηρίζουμε το φαγητό ως «καλό» ή «κακό», να προσέχουμε τον τρόπο που μιλάμε για το σώμα και τις διατροφικές μας επιλογές μπροστά τους και να αποτελούμε θετικά πρότυπα, καταναλώνοντας κι εμείς θρεπτικά τρόφιμα.

Και φυσικά, να τους επιτρέπουμε και που και που μια μικρή λιχουδιά.

Πηγή: parents.com

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print