bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Φρούτα: Υγιεινή απόλαυση ή κρυφή παγίδα; Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι γονείς ακούν συχνά πως τα φρούτα είναι «κακά» επειδή περιέχουν ζάχαρη.

Αυτό τους προκαλεί ανησυχία για το πόσα φρούτα θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να καταναλώνουν.

Αυτό το μήνυμα έχει ενισχυθεί από το κίνημα της «ζωής χωρίς ζάχαρη», το οποίο δαιμονοποιεί τη ζάχαρη, υποστηρίζοντας πως παχαίνει και προκαλεί διαβήτη. Το κίνημα προωθεί αυθαίρετες λίστες με τρόφιμα προς αποφυγή, στις οποίες συχνά περιλαμβάνονται αγαπημένες παιδικές τροφές, όπως οι μπανάνες και τα μούρα.

Ωστόσο, όπως πολλές από τις απόψεις που διακινεί η βιομηχανία της δίαιτας, έτσι κι αυτή δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Φυσικά vs πρόσθετα σάκχαρα

Τα σάκχαρα από μόνα τους δεν είναι επιβλαβή, όμως ο τύπος της ζάχαρης μπορεί να γίνει για τα παιδιά. Τα καλά νέα είναι, ότι τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, που είναι ωφέλιμα και χαρίζουν ενέργεια στα παιδιά. Ε΄ναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, απαραίτητα για την υγεία. Ειδικότερα, εμπεριέχουν βιταμίνες A, C, E, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φολικό οξύ. Όλα τα φρούτα είναι κατάλληλα για τα παιδιά, μεταξύ των οποίων μπανάνες, μανταρίνια, μούρα, μήλα ή μάνγκο.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που βρίσκονται στις φλούδες των φρούτων βοηθούν τα παιδιά να έχουν καλή εντερική λειτουργία, ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες στη σάρκα των φρούτων συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, απορροφούν την «κακή» χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα πρόσθετα σάκχαρα – που γεμίζουν θερμίδες και όχι διατροφική αξία- είναι τα λεγόμενα κακά σάκχαρα και αυτά που ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγονται. «Κρύβονται» στα επεξεργασμένα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως γλειφιτζούρια, σοκολάτες, κέικ και αναψυκτικά. Βεβαίως, υπάρχουν συχνά πρόσθετα σάκχαρα και σε τροφές που θεωρούνται υγιεινές, όπως οι μπάρες δημητριακών. Οπότε, ένα τσεκάρισμα στις ετικέτες των τροφίμων θα βοηθούσε πολύ.

Ζάχαρη, βάρος και κίνδυνος διαβήτη

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ζάχαρη προκαλεί απευθείας διαβήτη. Ο τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που δεν μπορεί να αποτραπεί ή να ιαθεί και δεν συσχετίζεται με την κατανάλωση ζάχαρης. Ο διαβήτης Τύπο 2 είναι τυπικά επακόλουθο της παχυσαρκίας, η οποία εμποδίζει τον οργανισμό να λειτουργήσει κανονικά, και όχι τόσο της κατανάλωσης ζάχαρης.

Παρόλα αυτά, μία διατροφή υψηλή σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να σημαίνει, ότι τα παιδιά καταναλώνουν υπεβολικές θερμίδες και αποκτούν μη απαραίτητο βάρος, κάτι που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη Τύπου 2, όταν μεγαλώσουν. Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά που τρώνε περισσότερα φρούτα έχουν λιγότερο κοιλιακό λίπος. Παράλληλα, ένα ακόμη στοιχείο της έρευνας είναι ότι η κατανάλωση φρούτων μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2.

Διατροφικές ελλείψεις

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις.

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα προσφέρουν ελάχιστη ή καθόλου διατροφική αξία, γι’ αυτό και οι επίσημες διατροφικές οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό τους.

Όταν τα παιδιά «χορταίνουν» με τέτοιες τροφές, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και άπαχο κρέας. Το αποτέλεσμα είναι μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

Ωστόσο, τα λεγόμενα «προαιρετικά τρόφιμα» (discretionary foods) αποτελούν το ένα τρίτο της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης των παιδιών στην Αυστραλία.

Δεν υπάρχει λόγος να περιορίζουμε την ποσότητα ολόκληρων φρούτων που καταναλώνουν τα παιδιά. Tα φρούτα είναι θρεπτικά, χορταστικά και προστατεύουν την υγεία. Επιπλέον, βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν πλήρη και μειώνουν την επιθυμία τους για επεξεργασμένα σνακ χαμηλής διατροφικής αξίας αλλά πλούσια σε θερμίδες.

Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι οι χυμοί και τα αποξηραμένα φρούτα, καθώς η επεξεργασία αφαιρεί το πολύτιμο κομμάτι των φρούτων,– τις φυτικές ίνες στους χυμούς και το νερό στην αποξήρανση, καθιστώντας τα πιο εύκολα στην υπερκατανάλωση.

Οι επίσημες διατροφικές οδηγίες προτείνουν:

  • ½ μερίδα/ημέρα για παιδιά 1–2 ετών
  • 1 μερίδα/ημέρα για 2–3 ετών
  • 1,5 μερίδα/ημέρα για 4–8 ετών
  • 2 μερίδες/ημέρα από τα 9 και άνω

Πράγματι, πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά  αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφών με πρόσθετα σάκχαρα και όχι μέσω του αποκλεισμού των φρούτων.

Τα πρόσθετα σάκχαρα δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επικεντρωθούμε στο να μειώσουμε τα συσκευασμένα σνακ και να διδάξουμε στα παιδιά να προτιμούν τα φρούτα – τις φυσικές λιχουδιές της φύσης, ως έναν τρόπο να κρατήσουν τα ανθυγιεινά σάκχαρα μακριά από τη διατροφή τους.

Πηγή: theconversation.com

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print