Παγκόσμια Ημέρα Πατάτας σήμερα και μία τέτοια συνταγή δεν θα έπρεπε να λείψει.
Αν είστε λάτρεις της πατάτας σίγουρα θα την έχετε δοκιμάσει σε πάρα πολλές εκδοχές. Εμάς, που μας αρέσει και να ταξιδεύουμε μέσα από τις συνταγές, σήμερα σάς προτείνουμε μία σουηδική version της αγαπημένης πατάτας φούρνου, που δεν χωρά αμφιβολία, ότι θα σας ξετρελάνει.
Οι πατάτες Hasselback δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εστιατόριου του ξενοδοχείου Hasselbacken στην Στοκχόλμη.
Η πατάτα ψήνεται ολόκληρη, με τη φλούδα της και για αυτό πριν από όλα θα πρέπει να την πλύνετε καλά και να την τρίψετε, ώστε να καθαριστεί σωστά.
Τι θα χρειαστείτε
- 10 πατάτες μεσαίου μεγέθους
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- αλάτι & μαύρο πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλάκι φρέσκο ή αποξηραμένο δεντρολίβανο
- 30 γρ. γραβιέρα
Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες, τις σκουπίζετε και τις χαράσσετε σε λεπτές φέτες ( προσοχή δεν τις κόβετε). Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί, τις λαδώνετε με ένα πινέλο και τις αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Όσο ψήνονται, ψιλοκόβετε το σκόρδο ( αν θέλετε το λιώνετε τελείως) και μαζί με το υπόλοιπο λάδι και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, τα ανακατεύετε τα υλικά καλά και τα απλώνετε σχολαστικά στις ζεστές πατάτες. Προσθέτετε την τριμμένη γραβιέρα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
Μπορείτε να τις συνοδέψετε με στήθος κοτόπουλου ή με μια δροσερή σαλάτα.
Λίγα λόγια για τη Διεθνή Ημέρα Πατάτας
Η Διεθνής Ημέρα Πατάτας (Ιnternational Day of Potato) είναι μία ετήσια εκδήλωση του ΟΗΕ που γιορτάζεται στις 30 Μαΐου για να αναδείξει τις πολλαπλές διατροφικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές αξίες της πατάτας ως ανεκτίμητου διατροφικού πόρου και ως πηγή εισοδήματος στις αγροτικές κοινότητες.
Η πατάτα (Solanum tuberosum) είναι ένα αμυλούχο ποώδες φυτό με υπόγειους βλαστούς που κατάγεται από την περιοχή των Άνδεων.
Στην Ευρώπη εισήχθη τον 16ο αιώνα και στην Ελλάδα το 1830.
Με την πάροδο του χρόνου έγινε μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στον κόσμο, λόγω της υψηλής απόδοσης και της ανθεκτικότητάς της.