Το ψωμί αποτελεί μια από τις πιο βασικές και θρεπτικές τροφές για ένα παιδί, καθώς προσφέρει ενέργεια και συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Περιέχει υδατάνθρακες που δίνουν «καύσιμο» για παιχνίδι και ανάπτυξη, πρωτεΐνες που βοηθούν στη μυϊκή ανάπτυξη και φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Μπορεί να προσφερθεί ακόμη και σε μωρό από 6 μηνών, αρκεί πρώτα να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει αλλεργία στο σιτάρι.
Ποιο ψωμί προτιμάμε
Η διατροφολόγος με ειδίκευση στην παιδική διατροφή, Ειρήνη Καμαρίτη, προτείνει:
Το ψωμί από φυτρωμένο σιτάρι είναι συχνά πιο εύπεπτο, καθώς ο σπόρος έχει ήδη βλαστήσει και έχει αρχίσει να «σπάει» τα συστατικά του, κάνοντάς τα πιο εύκολα απορροφήσιμα για τον παιδικό οργανισμό.
Το ψωμί με προζύμι αποτελεί επίσης εξαιρετική επιλογή. Χάρη στη φυσική διαδικασία ζύμωσης, είναι πιο εύπεπτο και πλούσιο σε ευεργετικά προβιοτικά, που βοηθούν στην ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας, η οποία είναι θεμελιώδης για το ανοσοποιητικό και τη συνολική υγεία.
Τι αποφεύγουμε
- Μεγάλα σπόρια (ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους)
- Ξηρούς καρπούς
- Αποξηραμένα φρούτα
- Πρόσθετα σάκχαρα
- Μέλι (πριν το 1ο έτος)
- Αλάτι
- Διάφορα πρόσθετα
Οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα κομμάτια αποξηραμένων φρούτων αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμονής στα μικρά παιδιά. Γι’ αυτό και δεν τα προσφέρουμε σε μωρά και νήπια που δεν έχουν αναπτύξει πλήρως την ικανότητα μάσησης.
Μικρή συμβουλή ασφάλειας
Για τα πολύ μικρά παιδιά καλό είναι να αποφεύγουμε την πολύ «αφράτη» ψίχα, γιατί σχηματίζει μάζα στο στόμα. Μπορούμε να το φρυγανίσουμε ελαφρά ή να προσφέρουμε μόνο την κόρα ή τις άκρες, ώστε να μασιέται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.







