bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Πώς θα μάθουμε στο παιδί να αναγνωρίζει πότε είναι πεινασμένο

Τα παιδιά -και όχι μόνο- όταν δεν έχουν να ασχοληθούν με κάτι συνήθως πεινούν. Για αυτό έχει σημασία να το βοηθήσουμε να κατανοήσει πότε πεινά πραγματικά και πότε έχει χορτσάσει. 

Η διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή, Ιωάννα Μασούρα, προτείνει ευφάνταστους τρόπους για να μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει την πείνα του.

Θα μπορούσατε πάρετε τρία μπαλόνια σε διαφορετικό χρώμα (μπορείτε να ζωγραφίσετε και διαφορετικές φατσούλες στο κάθε ένα).

  • Α: χωρίς αέρα αντιστοιχεί στο άδειο στομάχι άρα πεινάω και αισθάνομαι κουρασμένο
  • B: με κανονική ποσότητα αέρα αντιστοιχεί στο γεμάτο στομάχι και αισθάνομαι χορτασμένος και χαρούμενος
  • Γ: με μεγάλη ποσότητα αέρα αντιστοιχεί στο πάρα πολύ γεμάτο στομάχι και αισθάνομαι βαρυστομαχιασμένος και αισθάνομαι δυσφορία

Ακολούθως, μπορούμε να ρωτάμε το παιδί πως αισθάνεται το στομάχι του είναι χαρούμενο (δηλαδή χορτάτο) κ.ο.κ. με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσουν την έννοια της πείνας και να μπορούν να ακούν το σώμα τους και να πράττουν ανάλογα με τα “σήματα” που θα τους δίνει.

  • Έχουμε πλάνο διατροφής: Απαραίτητα τρία ισορροπημένα κύρια γεύματα και τουλάχιστον δύο με τρία σνακ. Πολλές φορές τα παιδιά τρώνε περισσότερα σνακ (πολλές φορές πλούσια σε ζάχαρη) και αποφεύγουν την κατανάλωση των κυρίως γευμάτων. Μια καλή πρακτική ετοιμάστε μαζί το εβδομαδιαίο πλάνο και μπείτε μαζί στην κουζίνα.
  • Βάζουμε τα όρια μας: Συγκεκριμένα οριοθετήστε στις πόσες φορές την εβδομάδα (ιδανικά όχι πάνω από 2 φορές) είναι επιτρεπτό η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη
  • Απαραίτητα να δώσουμε επιχειρήματα όχι απλώς να απαγορεύουμε μια τροφή: Λέμε στο παιδί ότι όταν ένα άτομο καταναλώνει τέτοιες τροφές καθημερινά και σε μεγάλη ποσότητα, τότε θα έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρήσει αύξηση στο σωματικό του βάρος, έλλειψη συγκέντρωσης για να διεκπεραιώσει τις εργασίες του, να έχει μειωμένη ενέργεια (αδυναμία και κόπωση), γαστρεντερολογικά προβλήματα (πρήξιμο, δυσκοιλιότητα), εμφάνιση ακμής και οδοντικής τερηδόνας.
  • Επεξηγούμε την διαφορά της βιολογικής με την συναισθηματική πείνα: Πολλές φορές “τρώμε τα συναισθήματα μας” και είναι κάτι που έχουμε μάθει από μικρή ηλικία, επομένως αν για παράδειγμα το παιδί ενώ έχει καταναλώσει το ισορροπημένο σνακ του (π.χ. γιαούρτι με φρούτο και δημητριακά) και εξακολουθεί να πεινάει τότε συζητήστε μαζί του αν όντως πεινάει ή αισθάνεται βαρεμάρα ή λύπη ή στρες κτλ.
Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print