bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Ροδάκινο: Πότε μπορούμε να το δώσουμε στο μωρό ανά ηλικία;

Ένα από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού είναι το ροδάκινο.

Ένα φρούτο που αγαπούν ιδαίτερα τα μικρά παιδιά. Ζουμερά και γλυκά αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή για το μωρό σας, ειδικά όταν έχετε ξεκινήσει τις φρουτόκρεμες.

Η διεπιστημονική ομάδα Mporonafao – Baby-led weaning μάς δίνουν σημαντικές συμβουλές για το πώς και πότε να εντάξουμε το ροδάκινο στη διατροφή του μωρού.

6-9 μηνών

Προσφέρουμε στο μωρό ένα πολύ ώριμο ροδάκινο, χωρίς το κουκούτσι, κομμένο στη μέση, με τη φλούδα. Ο καρπός πρέπει να είναι αρκετά μαλακός ώστε να λιώνει εύκολα όταν τον πιέζουμε απαλά ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη. Η φλούδα βοηθά το μωρό να κρατήσει το γλιστερό φρούτο, αλλά αν σας ανησυχεί, μπορείτε να την αφαιρέσετε. Αν το μωρό δαγκώσει ένα μεγάλο κομμάτι ροδάκινου, αποφύγετε να βάλετε τα δάχτυλά σας στο στόμα του.

9-12 μηνών

Προσφέρουμε λεπτές φέτες από μαλακό, ώριμο ροδάκινο, με ή χωρίς τη φλούδα. Ο καρπός πρέπει να είναι αρκετά μαλακός ώστε να λιώνει εύκολα όταν τον πιέζουμε απαλά ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη. Αν το μωρό δεν είναι ακόμη έτοιμο να πιάσει φετούλες ροδάκινου, συνεχίζουμε να του προσφέρουμε μισά ροδάκινα χωρίς κουκούτσι, με ή χωρίς τη φλούδα.

12-18 μηνών

Συνεχίζουμε να προσφέρουμε ώριμα ροδάκινα κομμένα σε λεπτές φέτες ή μισά ροδάκινα χωρίς κουκούτσι για εξάσκηση στο δάγκωμα. Εναλλακτικά, κόβουμε το ώριμο ροδάκινο σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς και τα τοποθετούμε εκ των προτέρων πάνω σε ένα πιρουνάκι για να βοηθήσουμε το μωρό να εξασκηθεί στο να τρώει μόνο του.

18+ μηνών

Αν αισθανόμαστε άνετα, μπορούμε να προσφέρουμε στο μικρό παιδί ένα ολόκληρο, ώριμο ροδάκινο. Συνιστούμε να φάτε κι εσείς ένα ταυτόχρονα, για να του δείξετε πώς να δαγκώνει το ροδάκινο και πώς να αποφεύγει το κουκούτσι. Παίρνουμε λοιπόν μερικές μπουκιές και στη συνέχεια δείχνουμε στο παιδί το σκληρό κουκούτσι στο εσωτερικό. Αν τύχει και βρεθεί το κουκούτσι στο στόμα του κατά λάθος, προσπαθούμε να μη πανικοβληθούμε. Βάζουμε το χέρι μας κάτω από το πηγούνι του ενώ του δείχνουμε πώς να φτύσει. Αν χρειαστεί, βάζουμε ένα κουκούτσι στο δικό μας στόμα, το δείχνουμε πάνω στη γλώσσα μας και δείχνουμε πώς το φτύνουμε στο δικό μας χέρι.

*Οι παραπάνω προτάσεις είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστούν ατομικές συμβουλές από παιδίατρο, διατροφολόγο ή ειδικό στην παιδική διατροφή.

Τα οφέλη από το ροδάκινο 

  • Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C αυξάνει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Τα καροτενοειδή και η βιταμίνη Α προλαμβάνουν τα προβλήματα οράσεων, βοηθούν στην διατήρηση υγιών βλεννογόνων και διασφαλίζουν την φυσιολογική ανάπτυξη και αναπαραγωγή.
  • Αποτελούν πηγή φαινολικών οξέων , φλαβονοειδών και ανθοκυανίδών ενισχύοντας την αντιοξειδωτική,την αντιφλεγμονώδη , αντικαρκινική δράση στο φρούτο αυτό.
  • Τα φλαβονοειδή είναι γνωστά για την αντιμικροβιακή και νευροπροστατευτική δράση.
  • Προάγουν την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με στόχο την καρδιαγγειακή προστασία η οποία επιτυγχάνεται λόγο της υψηλής περιεκτικότητας του σε κάλιο.
  • Το μαγνήσιο που περιέχουν προάγει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη σύσπαση των μυών.
  • Η περιεκτικότητά τους σε φρουκτόζη τα κατατάσσουν σε ένα φρούτο υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP. Όσο πιο ώριμα είναι τα ροδάκινα τόσο πιο ψηλή η περιεκτικότητά τους σε FODMAP.

 

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print