bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Το απρόσμενο χαρακτηριστικό που προβλέπει αν το παιδί σας θα τρέφεται σωστά μεγαλώνοντας

Τα παιδιά που δείχνουν καλοσύνη και ενδιαφέρον για τους άλλους είναι πιθανότερο να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine, δείχνουν ότι η ενθάρρυνση της λεγόμενης «κοινωνικά θετικής συμπεριφοράς» στην παιδική ηλικία μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη στήριξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση της κοινωνικής επιδημιολόγου καθηγήτριας Farah Qureshi από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ανέλυσε δεδομένα από το Millennium Cohort Study του Ηνωμένου Βασιλείου – μια εθνικά αντιπροσωπευτική, μακροχρόνια έρευνα που παρακολούθησε παιδιά από τη γέννηση έως την εφηβεία.

Εξετάζοντας στοιχεία από παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σταθερή και σημαντική σχέση μεταξύ κοινωνικά θετικών συμπεριφορών – όπως το να νοιάζονται για τους άλλους, να συνεργάζονται και να βοηθούν – και της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών κατά τα εφηβικά χρόνια.

«Πολύ συχνά εστιάζουμε σε ό,τι πάει στραβά στις ζωές των νέων», δήλωσε η Qureshi. «Όμως αυτό που μας λένε ξανά και ξανά είναι ότι έχουν κουραστεί από αυτή την αφήγηση. Θέλουν εμείς, οι ενήλικες, να δίνουμε περισσότερη προσοχή σε όσα πάνε καλά».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά που οι γονείς τους περιέγραφαν συχνά ως βοηθητικά και ευγενικά στις ηλικίες των 5, 7 και 11 ετών, ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι ακολουθούσαν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στις ηλικίες των 14 και 17 ετών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτές οι θετικές κοινωνικές τάσεις μπορεί να προσφέρουν ψυχολογικά οφέλη – όπως καλύτερη διάθεση και αυξημένη ανθεκτικότητα – που συμβάλλουν στη λήψη πιο υγιεινών αποφάσεων σχετικά με το φαγητό.

«Οι κοινωνικά θετικές συμπεριφορές… μπορούν να επηρεάσουν την υγεία ενισχύοντας τους κοινωνικούς δεσμούς των παιδιών και βελτιώνοντας την ψυχολογική τους λειτουργία», εξήγησε η ανώτερη συγγραφέας και ψυχολόγος, καθηγήτρια Julia K. Boehm του Πανεπιστημίου Chapman.

Πρόσθεσε: «Όλα αυτά, με τη σειρά τους, λειτουργούν ως πόροι που μπορούν να καθοδηγήσουν επιλογές σχετικές με την υγεία, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματά μας».

Αν και η έρευνα έλαβε υπόψη παράγοντες όπως το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, η οικογενειακή κατάσταση των γονέων και οι προηγούμενες διατροφικές συνήθειες, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι κάποιες οικογενειακές δυναμικές μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, η μακροχρόνια παρακολούθηση και το μεγάλο δείγμα κάνουν τα συμπεράσματα ιδιαίτερα πειστικά.

«Η υποστήριξη της κοινωνικά θετικής συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία μπορεί να αποτελέσει μια υποσχόμενη στρατηγική προαγωγής της υγείας στο μέλλον», δήλωσε η συν-συγγραφέας και κοινωνική-συμπεριφορική επιστήμονας, καθηγήτρια Laura D. Kubzansky της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Η ίδια κάλεσε σε περισσότερες προσεγγίσεις που βασίζονται στα θετικά στοιχεία και αξιοποιούν τις δυνάμεις των παιδιών – όπως η ενσυναίσθηση, η συνεργασία και η συμπόνια – στις παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.

Η καθηγήτρια Qureshi το έθεσε απλά: «Η έρευνα αυτή μας θυμίζει τη δύναμη της καλοσύνης και της συμπόνιας, όχι μόνο για εκείνους που τη δέχονται, αλλά και για εκείνους που τη δίνουν».

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print