Αν αναζητάτε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ραβανί, αυτή είναι η ιδανική.
Με απλά υλικά και ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, το “Ραβανί της Τεμπέλας” είναι η τέλεια επιλογή για να απολαύσετε ένα νόστιμο σιροπιαστό γλυκό που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.
Τι θα χρειαστείς
- 6 αυγά
- 1 κεσέ γιαούρτι 2%
- 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
- 1 1/2 ποτήρι καρύδα
- 2 1/2 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερξύσμα από πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
- 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Λαδώνουμε ένα ταψί και αφού το πασπαλίσουμε με αλεύρι ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου μια ώρα στους 180 βαθμούς. Το σιρόπι θέλει 3 λεπτά βράσιμο. Ρίχνουμε χλιαρό το σιρόπι στο ζεστό ραβανί.
Η ιστορία του υπέροχου αυτού γλυκού
Το ρεβανί, (τουρκ: revani προερχόμενο από την περσική روغنى ravġanī), γνωστό κι ως ραβανί ή ριβανί, είναι παραδοσιακό γλύκισμα της Μέσης Ανατολής. Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι, αυγά και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Δεν πρέπει να συγχέεται με το σάμαλι. Το ρεβανί της Βέροιας είναι παραδοσιακό γλυκό της πόλης και έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα. Στην νότια Ελλάδα κυρίως μπορεί να το συναντήσει κανείς και ως ραβανί.
Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία, φέροντας το ίδιο όνομα με τα ελληνικά (revani), στον Αραβικό κόσμο όπου αποκαλείται μπασμπούσα, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο φέροντας διάφορα ονόματα. Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με καϊμάκι (παγωτό).
Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ραβανί ονομάζεται μια παραλλαγή του γλυκίσματος που μοιάζει με σιμιγδαλένιο χαλβά και το οποίο παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, λάδι και ζάχαρη όπως ο χαλβάς, και στη συνέχεια ψήνεται.