Όταν πέσει το μωρό στο πάτωμα, αν μη τι άλλο είναι μία τρομακτική στιγμή.
Δεν έχει σημασία, αν έπεσε από το κρεβάτι ή τον καναπέ, ακόμη κι από τα χέρια σας. Όπως και να χει, η πρώτη αντίδραση είναι ο πανικός. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε και να ανησυχείτε. Το μωρό είναι πολύ πιο δυνατό από όσο νομίζουμε. Και η πτώση του μωρού είναι κάτι το σύνηθες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) οι πτώσεις των μωρών και των μεγαλύτερων παιδιών επιφέρουν τραυματισμούς. Ευτυχώς, τα μωρά είναι περισσότερο ελαστικά, κάτι που τα βοηθά πολύ όταν πέσει κατά λάθος ή το ρίξουμε άθελά μας.
Τυπικά, τα μωρά αρχίζουν να κυλούν περίπου στους 4 μήνες. Πριν από αυτό το ορόσημο, μπορούν να κινούνται, να κλωτσούν τα ποδαράκια τους και να σπρώχνουν αντικείμενα με αυτά ή με τα πέλματά τους.
Και κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλέσει μία πτώση του μωρού. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να έχετε κοντά του το χέρι σας, όταν βρίσκεται πάνω στο κρεβάτι σας ή στον καναπέ. Θα προστατεύσει το μωρό από το να κυλήσει. Αν δεν μπορείτε να έχετε το χέρι σας, τότε μετακινήστε το σε ένα ασφαλές μέρος, όπως η κούνια ή το πάρκο.
Όμως, αν τελικά πάλι καταλήξει να πέσει είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να τσεκάρετε στο μωρό.
Τι να κάνετε αν το μωρό πέσει από το κρεβάτι
Πολλοί γονείς έχουν βιώσει μία τέτοια εμπειρία, όταν το μωρό κύλησε από τον καναπέ, την αλλαξιέρα ή το κρεβάτι και κατέληξε στο πάτωμα. Τα καλά νέα είναι, ότι αυτού του είδους οι πτώσεις προκαλούν μικροτραυματισμούς. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε πρώτα σε μία τέτοια περίπτωση; Μπορεί να ακουστεί γελοίο, αλλά το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε μία βαθειά ανάσα και να παραμείνετε ψύχραιμοι. Εάν δεν υπάρχουν εμφανείς τραυματισμοί, σηκώστε το μωρό απλά και ηρεμήστε το. Εξετάστε το προσωπό του και το κεφάλι ενώ το κρατάτε. Θυμηθείτε, ότι το μωρό πιθανότατα να έκλαψε, επειδή φοβήθηκε με την πτώση και όχι επειδή τραυματίστηκε. Τα περισσότερα μωρά που πέφτουν από χαμηλό ύψος περίπου 1 μέτρου δεν έχουν σοβαρούς τραυματισμούς.
Αν το μωρό πέσει από κρεβάτι ή καναπέ στο πάτωμα, αλλά δείχνει καλά, δείτε τι να κάνετε:
Ελέγξτε για τραύματα
Εξετάστε για εμφανή σημάδια τραυματισμού στο μωρό, όπως αιμορραγία, καρούμπαλο, αίμα από το στόμα. Αν το μωρό έχει δόντια, τότε πιθανότατα να έχει δαγκώσει το χείλος του ή τη γλώσσα του με την πτώση.
Ηρεμήστε το
Μετά την πτώση πάρτε μία αγκαλιά το μωρό, χαϊδέψτε το και ηρεμήστε το, ώστε να νιώσει ασφάλεια. Αν μετά απο πέντε λεπτά ή λιγότερο αρχίζει να ηρεμεί και μέσα σε μισή ώρα συμπεριφέρεται όπως πριν, το πιο πιθανό είναι να μην έχει τραυματιστεί.
Καλέστε γατρό
Ακόμη κι αν δεν υποψιάζεστε κάποιο σοβαρό τραυματισμό, ενημερώστε τον γιατρό σας. Θα σας επισημάνει τι να προσέξετε, σε περίπτωση που σας έχει ξεφύγει κάτι και θα σας συμβουλεύσει πώς να περιποιηθείτε τυχόν καρούμπαλα ή μώλωπες. Τις περισσότερες φορές κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις συνθήκες της πτώσης και συστήνουν μία τυπική παρακολούθηση για τις επόμενες 12 με 24 ώρες για συμπτώματα όπως:
- Υγρό από τα αυτιά και ιδιαιτέρως αίμα ή διάφανο υγρό
- Παράξενες κινήσεις των ματιών που μπορεί να δείχνουν υπνηλία
- Υπνηλία ή αϋπνία
- Προβλήματα ισορροπίας
- Εμετούς – ρουκέτες
Πότε το μωρό χρειάζεται επείγουσα βοήθεια μετά από πτώση
Τέτοια ατυχήματα συνήθως συμβαίνουν από μεγαλύτερο ύψος, όπως όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας ή αν πέσει από μια κούνια. Τα baby walkers (περιπατητές) μπορεί επίσης να προκαλέσουν ατύχημα όπου το κεφάλι του μωρού χτυπάει στο έδαφος. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου τα μωρά έπεσαν από σκάλες ή τράβηξαν καυτά αντικείμενα από την κουζίνα πάνω τους με τη βοήθεια του περιπατητή τους.
Συνήθως, το ένστικτό σας θα σας πει αν είναι επείγον περιστατικό. Ωστόσο, παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με σημάδια και συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι πρόκειται για επείγον περιστατικό και απαιτείται άμεση κλήση στον παιδίατρο ή στο 166 ή επίσκεψη στα επείγοντα:
- Το μωρό κάνει εμετό αμέσως μετά την πτώση και συνεχίζει να κάνει εμετό.
- Έχει χάσει τις αισθήσεις του, έστω και για ένα δευτερόλεπτο.
- Οποιαδήποτε ένδειξη κατάγματος.
- Πρήξιμο ή εξόγκωμα στο μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού.
- Το κεφάλι φαίνεται παραμορφωμένο ή έχει βούλιαγμα στο κρανίο.
- Το μωρό δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
- Οι κόρες των ματιών είναι άνισες (η μία είναι μεγαλύτερη από την άλλη).
- Παρουσιάζει σημάδια σπασμών.
- Μπλε χρώμα ή μελανιές και στα δύο μάτια ή πίσω από τα αυτιά.
- Αίμα ή διαυγές υγρό που τρέχει από τα αυτιά.
- Αιμορραγία που δεν σταματά μετά από πέντε λεπτά πίεσης.
- Το μωρό κλαίει ασταμάτητα και δεν ηρεμεί μετά από πέντε λεπτά.
Μπορεί το παιδί να κοιμηθεί αφού χτυπήσει το κεφάλι του;
Ίσως έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει να αφήσετε το μωρό να κοιμηθεί αν έχει πέσει από το κρεβάτι ή τον καναπέ ή αν το έχετε ρίξει κατά λάθος και έχει χτυπήσει το κεφάλι του στο πάτωμα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, επιτρέπεται να το αφήσετε να κοιμηθεί.
Ένα υπερκουρασμένο μωρό μπορεί να παρουσιάσει τα ίδια συμπτώματα με ένα μωρό που έχει διάσειση. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο ευερέθιστο και ανήσυχο από το συνηθισμένο και να δείχνει υπνηλία και εκνευρισμό. Γι’ αυτό, αν χρειάζεται να κοιμηθεί, είναι καλό να το αφήσετε.
Εάν το μωρό κοιμηθεί, προσπαθήστε να το ξυπνήσετε απαλά μετά από δύο με τρεις ώρες, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του. Αν δεν ξυπνά ή φαίνεται υπερβολικά νωθρό, υπνηλιασμένο ή απαθές, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας.
Πώς να αποφύγετε τέτοιες πτώσεις στο μέλλον
- Μην αφήνετε ποτέ το μωρό μόνο του σε ψηλές επιφάνειες
- Χρησιμοποιείτε πάντα τις ζώνες ασφαλείας σε καρεκλάκια, καρότσια , αλλαξιέρες
- Τοποθετήστε μαξιλάρια γύρω από το μωρό όταν είναι σε κρεβάτι ή καναπέ