Με αγάπη και κατανόηση, βοηθάμε τα παιδιά μας να βρουν τη φωνή τους και να νιώσουν άνετα να λένε “όχι” χωρίς φόβο ή ενοχές.
Αν και δεν υπάρχει μία και μοναδική αιτία για τις συμπεριφορές που αποσκοπούν στο να ευχαριστούν τους άλλους, οι ειδικοί λένε πως το περιβάλλον και η ανατροφή του κάθε παιδιού παίζουν καθοιστικό ρόλο σε αυτό.
Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα που δίνουν έμφαση στο «να είσαι τέλειος», είτε αυτό είναι σε κάποιο άθλημα, είτε στην τάξη, ενδεχομένως να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες και να αρχίσουν να θέτουν μη ρεαλιστικά πρότυπα για τον εαυτό τους, προσπαθώντας να ευχαριστήσουν τους άλλους.
Η ευγένεια και η αβρότητα είναι αξίες που κάθε γονιός θέλει να καλλιεργήσει στο παιδί του. Ωστόσο, το να ευχαριστείς συνεχώς τους άλλους μπορεί να φέρει τα παιδιά μακροπρόοθεσμα σε δύσκολη θέση. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν, ότι έχετε ένα τέτοιο παιδί.
Αυτό το στοιχείο συχνά έγκειται στην ανασφάλεια του παιδιού και στον φόβο, ότι θα χάσει εξωτερικές πηγές επιβεβαίωσης. Μπορεί να νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστούν τους άλλους για να λάβουν την επιβεβαίωση που στηρίζει την αυτοεκτίμησή τους.Τέτοια παιδιά μπορεί να αναζητούν συνεχώς διαβεβαιώσεις ή έγκριση και να κάνουν ερωτήσεις όπως, «Το κάνω σωστά;», «Είναι αυτό εντάξει;» ή να ρωτούν τους γονείς τους, «Είσαι θυμωμένος μαζί μου;»?”
Άλλο ένα χαρακτηριστικό – κλειδί παιδιών που τείνουν να ευχαριστούν συνεχώς τους γύρω τους είναι η δυσκολία να πουν «Όχι» και να θέσουν όρια, ακόμη κι αυτό σημαίνει, ότι κάνουν κάτι που δεν θέλουν. Συχνά θυσιάζουν τις δικές τους ανάγκες για τις αντίστοιχες των άλλων, στους οποίους στηρίζονται για να πάρουν επιβεβαίωση. Επιπλέον, τα παιδιά που επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά συνεχώς ζητούν συγγνώμη, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητο.
Συνοπτικά τα 6 red flags μίας τέτοιας συμπεριφοράς είναι:
- Ζητούν συνεχώς συγγνώμη ακόμη και όταν δεν χρειάζρετςαι
- Αναζητούν συχνά επιβεβαίωση
- Σπανίως λένε όχι, ακόμη κι όταν ξκάνουν κάτι που δεν τους αρέσει ή δεν το θέλουν πραγματικά
- Αποφεύγουν τις διαμάχες
- Δυσκολεύονται να θέσουν όρια υπό τον φόβο μήπως απογοητεύσουν τον άλλον
- Θυσιάζουν τις δικές τους ανάγκες για να ευχααριστήσουν τους γύρω τους
Πώς να το βοηθήσετε να θέσει υγιή όρια
Συνεπώς για τα παιδιά που δυσκολεύονται να βάζουν όρια λόγω της ανάγκης τους να ευχαριστούν τους άλλους, το να βάζουν όρια είναι κάτι δύσκολο, αλλά πραγματικά θα τους αλλάξει τη ζωή. Πώς θα τα βοηθήσετε; Με τους παρακάτω τρόπους:
- Δείξτε στο παιδί σας πώς να λέει «όχι» με τρόπο αποφασιστικό αλλά σεβαστό:Π.χ., αν μοιράζονται κάτι που ξέρετε ότι το παιδί θέλει για τον εαυτό του, πείτε του ότι είναι ΟΚ να το πει. Αφήστε το να εξασκηθεί με φράσεις όπως: «Όχι, δεν μπορείς να πάρεις, γιατί πραγματικά το περίμενα να το απολαύσω εγώ.»
- Παρατηρήστε ποιες συμπεριφορές επιβραβεύετε στο παιδί σας: Αντί να το επευφημείτε μόνο όταν κάνει κάτι για κάποιον άλλον, βρείτε στιγμές να επιβραβεύετε την αποφασιστικότητά του και την ικανότητά του να εκφράζεται.
- Κανονικοποιήστε και επιβεβαιώστε ένα εύρος συναισθημάτων: Υπενθυμίστε του ότι είναι ΟΚ να νιώθει στενοχώρια για κάτι που το ενοχλεί και ότι έχει έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστεί τα συναισθήματά του.
- Υπενθυμίστε του ότι δεν χρειάζεται να ζητάει συγγνώμη χωρίς λόγο: Την επόμενη φορά που θα το ακούσετε να λέει πολλές «συγγνώμες», πείτε του:\ «Είναι ΟΚ να νιώθεις έτσι που νιώθεις, και δεν χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη γι’ αυτό.»
- Διδάξτε του για την άνευ όρων αγάπη: Η αγάπησας δεν εξαρτάται από το πόσο ευχαριστεί εσάς ή οποιονδήποτε άλλον στην οικογένεια. Υπάρχει χώρος για να είναι λιγότερο από τέλειο και παρ’ όλα αυτά όλοι θα τον αγαπάνε.
- Υπενθυμίστε του ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και κάποιες φορές κάνουμε λάθη: Όλοι το κάνουν. Και αυτό είναι ΟΚ.
- Πείτε του ότι το αγαπάτε για αυτό που είναι: Διαβεβαώστε το, ότι θα είστε εκεί ακόμα κι αν κάνει λάθος (όσο πιο συχνά γίνεται).
- Υπενθυμίστε του ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλειο για να αξίζει αγάπη.