bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Ποια είναι τα οφέλη του να τρώει όλη η οικογένεια μαζί, σύμφωνα με την επιστήμη

Τα γεύματα που κάνει όλη η οικογένεια μαζί ίσως είναι το απόλυτο γονεϊκό hack.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε μέσα σε μία ώρα που θα βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών σας, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους, θα βελτιώσει την καρδιαγγειακή τους υγεία και θα μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης, της παχυσαρκίας και μίας ανεπιθύμητης εφηβικής εγκυμοσύνης;

Χάρη στην έρευνα δύο δεκαετιών, το Χάρβαρντ εξηγεί ότι απλώς μία αποχή λίγων λεπτών από τις οθόνες για μία ουσιαστική σύνδεση γύρω από το φαγητό μπορεί αν βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των μελών της οικογένειας.

Θέλετε απόδειξη; Ιγού κάποιες από τις πιο πρόσφατες έρευνες που αποδεικνύουν τα οφέλη του να τρώει όλη η οικογένεια μαζί.

Ενθαρρύνει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Έρευνα του 2018 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open υπογραμμίζει, ότι τα γεύμετα με τα μέλη της οικογένειας συνδέονται γενικότερα με την σωστή διατροφή ειδικά ανάμεσα στους ενήλικες. Οι έφηβοι που τρώνε  με την οικογένειά τους είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σχέση με fast food και αναψυκτικά με ζάχαρη

Προλαμβάνει ψυχικές διαταραχές

Σύμφωνα με έρευνα Καναδών επιστημόνων το 2015, τα συχνά οικογενειακά γεύματα μπορούν να αποτρέψουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με διατροφικές διαταραχές, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ουσιών, βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις. Μάλιστα, οι νεαρές γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη φάνηκε να ωφελούνται ιδιαίτερα ψυχικά από τα οικογενειακά γεύματα.

Σε αλλη μελέτη του 2022 από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση διαπιστώθηκε, ότι το 91% των γονιών ανέφερε, ότι η οικογένειές τους ήταν με αξιοσημείωτα λιγότερο άγχος, όταν έτρωγαν τακτικά όλοι μαζί.

Λιγότερες οι πιθανότητες παχυσαρκίας

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics αποκάλυψε, ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας των κοινών οικογενειακών γευμάτων στην εφηβεία και της μειωμένης πιθανότητας παχυσαρκίας ή προβλημάτων βάρους 10 χρόνια αργότερα, ιδιαίτερα μεταξύ των Μαύρων εφήβων. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οικογένειες θα πρέπει να προσπαθούν να τρώνε μαζί τουλάχιστον ένα ή δύο γεύματα την εβδομάδα, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προστατευτούν από μελλοντικές δυσκολίες με το βάρος. Παρόμοια ευρήματα επιβεβαίωσε και άλλη έρευνα στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή παρατηρούνταν μόνο όταν τα κοινά οικογενειακά γεύματα ήταν σπιτικά μαγειρεμένα.

Τα οικογενειακά γεύματα αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Η ασφάλεια που προσφέρει η συνήθεια να τρώει μια οικογένεια μαζί σε σταθερή βάση, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να νιώσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά, σύμφωνα με ειδικούς του Stanford Medicine Children’s Health, του παιδιατρικού οργανισμού του Stanford. Όπως επισημαίνουν, όταν οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά να μιλούν για τη μέρα τους –και τα ακούν πραγματικά– τους δείχνουν ότι σέβονται και εκτιμούν αυτό που είναι.

Ακόμα και απλά πράγματα, όπως να επιλέγουν μόνα τους πού θα καθίσουν στο τραπέζι ή να βοηθούν στο στρώσιμο, στο σερβίρισμα ή στο καθάρισμα, συμβάλλουν θετικά στη σχέση τους με το φαγητό και την οικογένεια.

Καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες μέσα από τα γεύματα

Μια Καναδική μελέτη που παρακολούθησε παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως τα 10 χρόνια, διαπίστωσε πως όσα είχαν θετικές εμπειρίες γύρω από το τραπέζι σε ηλικία 6 ετών, εμφάνιζαν σημαντικά οφέλη στα 10. Εκτός από τη γενικότερη υγεία και φυσική κατάσταση, η μελέτη σημειώνει πως η κοινωνική αλληλεπίδραση και οι συζητήσεις για την επικαιρότητα στο τραπέζι ενισχύουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Linda Pagani από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, αυτό τα βοηθά να εξελίσσονται σε πιο εκφραστικούς και ενεργούς συνομιλητές.

Τα οικογενειακά δείπνα ως ασπίδα απέναντι στον εκφοβισμό

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics και βασίστηκε σε δεδομένα σχεδόν 19.000 μαθητών, διαπίστωσε σαφείς συνδέσεις ανάμεσα στον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying) και σε προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η χρήση ουσιών. Καθώς 1 στους 5 εφήβους βιώνει κάποια μορφή bullying, η εύρεση προστατευτικών παραγόντων είναι κρίσιμη.

Οι έφηβοι που δήλωσαν ότι τρώνε με τις οικογένειές τους τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, ανέφεραν λιγότερες ψυχολογικές συνέπειες από το bullying. Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η συχνή επαφή με την οικογένεια ενισχύει την καθοδήγηση των γονιών και τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Το κοινό τραπέζι ως εργαλείο οικογενειακής θεραπείας

Σε οικογένειες που βρίσκονται σε θεραπευτική διαδικασία, τα κοινά δείπνα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες ενδείξεις για τη μεταξύ τους δυναμική, σύμφωνα με μελέτη περίπτωσης του 2016. Παράλληλα, το τραπέζι μπορεί να λειτουργήσει ως «πεδίο εφαρμογής» για όσα μαθαίνουν στην ψυχοθεραπεία: νέα μοτίβα επικοινωνίας, ανακατανομή ρόλων και υιοθέτηση πιο υγιών συμπεριφορών.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print