Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να κάνουν φίλους και να ενταχθούν στις παρέες. Και αρκετοί γονείς αναρωτιούνται: «Γιατί το παιδί μου δεν έχει φίλους;»
Η ανάπτυξη μίας φιλίας είναι δεξιότητα. Μερικά παιδιά την αναπτύσσουν φυσικά από μικρά, άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται να κάνει φίλους, δεν έχει να κάνει μόνο με την προσωπικότητά του, ότι δεν είναι συμπαθές ή αστείο. Μπορεί να σημαίνει, ότι χρειάζεται βοήθεια.
Αν βλέπετε το παιδί σας να απομονώνεται, να κάθεται μόνο του στα διαλείμματα ή να αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές, δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε.
Playdates στο πάρκο, κρυφτό στα προαύλια, παιχνίδια και διασκέδαση είναι ό,τι χρειάζεται ένα παιδί. Και δεν είναι μόνο η ψυχαγωγία. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι σημαντικές και για να δημιουργήσει φιλίες. Μέσα από αυτές το παιδί μπορεί να βελτιώσει δεξιότητες, όπως η επικοινωνία, η αξία του να μοιράζεται, η ενσυναίσθηση, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η δημιουργικότητα. Μαθαίνουν, επίσης, στα παιδιά να συμβιώνουν με τους άλλους και να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο.
Αν και κάποια παιδιά είναι εκ φύσεως κοινωνικά, για κάποια άλλα η ντροπαλότητα ίσως αποτελεί ένα εμπόδιο στη δημιουργία φίλων. Όμως, είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί, λένε οι αναπτυξιολόγοι.
Δεν χρειάζεται να γίνει ένα παιδί κοινωνική πεταλούδα, αλλά μπορούμε να το βοηθήσουμε ως γονείς να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και να του διδάξουμε ικανότητες για να συνάπτει πιο άνετα φιλίες.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους
Ενθαρρύνετέ το να χαιρετά: Μπορείτε να συμβουλεύσετε το παιδί σας να απευθύνεται σε κάποιον άνθρωπο που γνωρίζει πρώτη φορά και να τον ρωτά το όνομά του. Ή προτείνετε μία δραστηριότητα, όπου το παιδί μπορεί να παίζει με έναν συνομίληκό του. Επίσης, μπορείτε να κάνετε πρακτική στους χαιρετισμούς με μέλη της οικογένειας και φίλους μέχρι εκείνο να νιώσει άνετα με το να συναντά κάποιο καινούργιο πρόσωπο.
Ξεκινήστε από τα μικρά βήματα κοινωνικοποίησης: Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκθέτετε το παιδί σας λίγο λίγο σε μικρές, καθημερινές κοινωνικές καταστάσεις. Νιώθοντας την ασφάλεια της δικής σας παρουσίας το παιδί θα μάθει να αισθάνεται αυτοπεποίθηση. Συνεπώς, ξεχάστε το παιδικό πάρτι με τα δεκάδες παιδιά και προτιμήστε μία βόλτα στο πάρκο με το γειτονόπουλο.
Διοργανώστε ένα playdate στο σπίτι για κοινωνικές δεξιότητες: Τα ντροπαλά παιδιά νιώθουν πιο άνετα στο σπίτι τους. Έτσι, λοιπόν, οργανώστε μία συνάντηση στο σπίτι σας για παιχνίδι και προτείνετε μία δραστηριότητα που θα έχει περισσότερη συμμετοχή από ό,τι συζήτηση. Έτσι, το παιδί δεν θα νιώσει αναστατωμένο στο νέο περιβάλλον, ενώ «δουλεύει» τη ντροπαλότητά του.
Πώς να ενισχύσετε τη διατήρηση των φιλικών σχέσεων
Τα παιδιά μπορεί να σφυρηλατήσουν τις δικές τους σχέσεις, ωστόσο μπορεί να χρειάζονται καθοδήγηση στη διαχείριση κάποιων κοινωνικών καταστάσεων.
Εάν για παράδειγμα, το φιλαράκι του παιδιού σας τού πει, ότι δεν θέλουν πια να είναι φίλοι, βοηθήστε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει φράσεις όπως: «δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλεις να είμαστε φίλοι». Αν, πάλι, χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη, προτείνετέ του να πει: «πώς μπορώ να σε κάνω να νιώσεις καλύτερα».
Ακόμη κι αν το παιδί δεν είναι ντροπαλό, η δημιουργία μίας φιλίας δεν σημαίνει μόνο να κάνει δραστηριότητες με άλλα παιδιά, όπως μπάσκετ ή μπαλέτο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά να σχηματίσουν μία άποψη περί φιλίας, να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να τους προτείνετε ευκαιρίες να συνδεθούν με άλλα παιδιά που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα και αξίες.
Βιβλία και ιστορίες για τη φιλία
Τα παιδιά μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα από τις αφηγήσεις ιστοριών. Μπορείτε λοιπόν να βρείτε βιβλία σχετικά με τη φιλία και να διαβάσετε μαζί. Ενδεικτικά σάς προτείνουμε τα εξής: «Το παγκάκι της φιλίας» της Wendy Meddour (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), «Το ξενοδοχείο των συναισθημάτων» της Lidia Brancovic (Εκδόσεις Διόπτρα), «Το χρώμα της φιλίας» της Σταματίας Γαβριηλίδου (Εκδόσεις Οσελότος), «Τικ και Τέλα: Το σούπερ πατίνι» του Άξελ Σέφλερ (μτφ. Φίλιππος Μανδηλαράς – Εκδόσεις Ίκαρος) και πολλά άλλα.
Παιχνίδια για ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων
Τα παιχνίδια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθουν τα παιδιά πώς να παίρνουν τη σειρά τους, κάτι που έχει βαρύνουσα σημασία για έναν καλό φίλο. Ξεκινήστε με απλά επιτραπέζια παιχνίδια και μετά προχωρήστε με κάτι πιο εξειδικευμένο, με λίγο παραπάνω βαθμό δυσκολίας, έτσι ώστε να νιώσει περισσότερο άνετα με το να περιμένει τη σειρά του.
Διδάξτε ενσυναίσθηση και θετική κοινωνική συμπεριφορά
Τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα να φροντίζουν και να λαμβάνουν υπόψη τους τις οπτικές άλλων ανθρώπων με το να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που βοηθούν άλλους ανθρώπους. Βάλτε το παιδί σας να ξεκινήσει από απλά πράγματα, όπως να φτιάξει μία κάρτα για έναν άρρωστο φίλο του ή να συλλέξει παιχνίδια που δεν τα χρειάζεται και να τα δωρίσει σε παιδιατρικά νοσοκομεία ή ακόμα και να φτιάξει μπισκοτάκια για ένα γειτονόπουλό του.
Γίνετε εσείς το πρότυπό τους
Οι ίδιοι οι γονείς βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικο-συναισθηματικές τους ικανότητες μέσα από την ενθάρρυνση και την προβολή προτύπου. Όταν βλέπετε το παιδί σας να επιδεικνύει φιλικές συμπεριφορές, όπως να μοιράζεται, επαινέστε το. Αυτό του δίνει θάρρος να επαναλάβει τη θετική συμπεριφορά. Και εσείς, προβάλλοντας τις δικές σας φιλικές και θετικές συμπεριφορές προς άλλους ανθρώπους τα διδάσκετε να πράττουν το ίδιο.
Τι να θυμάστε ως γονείς για την κοινωνικότητα του παιδιού σας
- Μην πιέζετε, αλλά ενθαρρύνετε με συνέπεια.
- Μην εστιάζετε στο αποτέλεσμα, αλλά στη διαδρομή.
- Μην υποτιμάτε τη σημασία της συναισθηματικής ασφάλειας.
- Και κυρίως, μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό.
Οι φίλοι δεν χτίζονται με το ζόρι – αλλά η κοινωνικότητα μπορεί να ενισχυθεί με στήριξη, ενσυναίσθηση και ευκαιρίες. Και εκεί, ο ρόλος σας είναι καθοριστικός.
Και μία βραβευμένη ταινία για την αξία της φιλίας
Αν αποφασίσετε να αφιερώσετε μισή ωρίτσα για να δείτε ένα υπέροχο φιλμ με τα παιδιά σας, τότε αξίζει να επιλέξετε το «Κόκκινο Μπαλόνι»
Μία ταινία μικρού μήκους, περίπου 35 -37 λεπτών που χωρά, όμως, την τεράστια έννοια της φιλίας και της αφοσίωσης με τη μορφή ενός κόκκινου μπαλονιού, μίας μαγικής, φανταστικής ιστορίας.
Στο Παρίσι της δεκαετίας του ’50 η ιστορία ακολουθεί ένα μικρό αγόρι, τον Pascal, ο οποίος βρίσκει δεμένο σε έναν στύλο στο δρόμο ένα κόκκινο μπαλόνι. Το παίρνει μαζί του και από εκείνη τη στιγμή τον ακολουθεί παντού, αφοσιωμένο ολοκληρωτικά. Γίνεται ο αγαπημένος του φίλος, πιστός και κατακόκκινος.Αυτή η αφοσίωση του μπαλονιού προκαλεί, ωστόσο, τη ζήλεια των άλλων αγοριών που παίζουν στο δρόμο. Κι εκεί ο σκηνοθέτης αποτυπώνει το πόσο σκληρά μπορούν να γίνουν τα παιδιά προκειμένου να αποκτήσουν κάτι που δεν τους ανήκει, μόνο και μόνο να το κατατρέψουν στο τέλος.
Το «Κόκκινο Μπαλόνι» σκηνοθετήθηκε το 1956 από τον Αλμπέρ Λαμορίς και στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο ίδιος του ο γιος, ο Pascal.Την ίδια χρονιά κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών (για ταινία μικρού μήκους) και έναν χρόνο αργότερα γίνεται η μοναδική ταινία μικρού μήκους που θα κερδίσει Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.
Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ήταν μία εξαιρετική εμπορική επιτυχία της εποχής και λατρεύτηκε σε όλον τον κόσμο από μικρούς και μεγάλους.
Εμείς σας δίνουμε το link και πιστεύουμε πως αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε μισή ωρίτσα για αυτήν την πολύ όμορφη ταινία!