Παραδέξου του: Αν έχεις θηλάσει, σίγουρα θα έχεις μπει στον πειρασμό να διαπιστώσεις τι γεύση έχει το μητρικό γάλα.
Είναι σαν να μαγειρεύεις για κάποιον άλλον ένα γεύμα και θέλεις να δοκιμάσεις να δεις αν πέτυχε, προτού το σερβίρεις. Μία μαμά εξομολογείται, ότι είναι από αυτές που δοκιμάζουν πάντα το φαγητό πριν μπει στον φούρνο, οπότε δεν είναι καθόλου περίεργο που δοκίμασε και το δικό της γάλα όταν θήλαζε.
Και φαίνεται, πως δεν είναι η μόνη, όπως αποκαλύπτουν κ άλλες μητέρες. «Το δοκίμασα καθαρά από περιέργεια και είχε γλυκιά γεύση», ανέφερε μία άλλη μαμά.
Εάν έχεις γίνει μαμά για πρώτη φορά, μπορεί να θεωρείς, ότι θα σου κάνει το στομάχι χάλια, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο αυτό. Περίπου 2 στις 5 θηλάζουσες έχουν δοκιμάσει το γάλα τους, όπως αποκαλύπτει έρευνα του What to Expect.
Σε ένα δείγμα 390 μαμάδων και μεταξύ εκείνων που θήλαζαν το μωρό τους περίπου 3 στις 5, δηλαδή ένα 62%, ανέφερε, ότ κάποιος άλλος πέρα από το μωρό τους δοκίμασε το μητρικό γάλα. Σχεδόν 2 στις 6 θηλάζουσες το έκαναν οι ίδιες και περίπου 3 στις 10 ο σύντροφός τους.
Αν αισθάνεσαι το ίδιο ή έχεις απλώς περιέργεια να δοκιμάσεις τον δικό σου «υγρό χρυσό», ίσως αναρωτιέσαι πώς θα έπρεπε να έχει γεύση και αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος στο να πάρεις μια-δυο γουλιές.
Εδώ θα βρεις απαντήσεις σε όλες τις απορίες σου.
Τι γεύση έχει το μητρικό γάλα;
Η απάντηση είναι: εξαρτάται. Η γεύση μπορει να διαφέρει λίγο από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς όλοι είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί. Γενικότερα, όμως, έχει μία απαλή γλυκιά, κρεμώδη γεύση. Η γλυκύτητα οφείλεται στη λακτόζη, ένα σάκχαρο που υπάρχει στη φύση του γάλακτος των θηλαστικών και η κρεμώδης σύστασή του προέρχεται από το λίπος.
Η γεύση τείνει να εξελίσσεται καθώς το μωρό μεγαλώνει. Στους πρώτους μήνες είναι πιο πλούσιο και κρεμώδες, όταν το λίπος του υποστηρίζει στο μέγιστο την ανάπτυξη του μωρού. Καθώς τα μοτίβα σίτισης αλλάζουν και τα μωρά ξεκινούν τις στέρεες τροφές, το γάλα μπορεί να γίνει πιο υδαρό και λιγότερο γλυκό, παρότι παραμένει υψηλής θρεπτικής αξίας.
Επίσης, η ώρα της ημέρας μπορεί να επηρεάσει την γεύση του μητρικού γάλακτος. Για παράδειμα, τα επίπεδα της λακτόζης είναι πιο υψηλά το πρωί και συνεπώς είναι πιο γλυκό το γάλα. Καθώς περνά η μέρα γίνεται πιο κρεμώδες και λιγότερο γλυκό. Ένα ερώτημα που εγείρεται συχνά είναι, αν το μητρικό γάλα συγκρίνεται με τη φόρμουλα. Η απάντηση σε αυτό έγκειται στην γεύση της εκάστοτε φόρμουλα, αλλά σε γενικές γραμμές το μητρικό γάλα είναι πιο γλυκό και η γεύση του εξαρτάται περισσότερο και από τη διατροφή της μαμάς.
Είναι εντάξει να δοκιμάζεις το γάλα σου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξαιρετικό για κάποιον άλλον πέρα από το μωρό να δοκιμάζει μία γουλιά. Για τους υγιείς ενήλικες η δοκιμή μητρικού γάλακτος -συμπεριλαμβανομένου και θηλαζουσών- είναι κάτι το ασφαλές. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις μολύνσεων όπως HIV, HTLV, Ebola ή έρπη, ενώ μπορεί να περιέχει επιβλαβείς ουσίες κατά τη διάρκεια χημειοθεραπειών, ειδικών φαρμάκων και ακτινοθεραπείας/
Όσον αφορά τον HIV, αν η μητέρα ακολουθεί αντιρετροϊκή θεραπεία και το ιικό φορτίο είναι χαμηλό, ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω του μητρικού γάλακτος είναι εξαιρετικά μικρός.
Αν και ο ιός του έρπητα μπορεί να μεταδοθεί μέσω ενεργών πληγών στο στήθος, δεν μεταδίδεται μέσω του ίδιου του γάλακτος. Το ίδιο ισχύει και για τη σύφιλη. Αποφύγετε την κοινή χρήση μητρικού γάλακτος μέχρι να επουλωθούν πλήρως τυχόν πληγές.
Αν δεν είστε σίγουρη αν ένα φάρμακο είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια του θηλασμού, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή έναν πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας.
Τι μπορεί να αλλάξει τη γεύση του μητρικού γάλακτος;
Αρκετά πράγματα είναι η απάντηση. Όπως κάθε χειροποίητο, γκουρμέ προϊόν μικρής παραγωγής, έτσι και η γεύση του μητρικού γάλακτος μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τη διατροφή, τον τρόπο αποθήκευσης και ακόμη και την “εποχή” του σώματος. Ειδικότερα:
Διατροφή της μητέρας
Ορισμένες τροφές στη διατροφή της μητέρας μπορούν να κάνουν το μητρικό γάλα να έχει πιο πικρή γεύση. «Τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα έντονα μπαχαρικά (όπως το κάρι ή το κύμινο) συχνά ευθύνονται», εξηγεί η δρ. Braden. Άλλες τροφές που επηρεάζουν τη γεύση είναι τα σπαράγγια, τα ψάρια και τα πολύ καυτερά πιάτα.
Μην ανησυχείς όμως: οι αλλαγές στη γεύση λόγω διατροφής δεν είναι καθόλου βλαβερές για το μωρό — αντιθέτως, είναι καλό να εκτίθεται σε ποικιλία γεύσεων μέσω του γάλακτος.
Αποθήκευση
Η γεύση του μητρικού γάλακτος μπορεί να αλλάξει και όταν έχει αντληθεί και αποθηκευτεί στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Αυτό οφείλεται στην παρουσία μιας φυσικής ενζύμης που λέγεται λιπάση και διασπά το λίπος του γάλακτος με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει μια «σαπουνάδα» ή μεταλλική γεύση, ειδικά αν το γάλα της μητέρας έχει υψηλά επίπεδα λιπάσης και η διάσπαση γίνεται πιο γρήγορα.
Εγκυμοσύνη
Το μητρικό γάλα τείνει να έχει πιο αλμυρή γεύση τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού, όταν βρίσκεται στη μορφή του πρωτογάλακτος (colostrum). Το πρωτόγαλα είναι πιο παχύρρευστο, κιτρινωπό και περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη αλλά λιγότερους υδατάνθρακες και λίπος σε σχέση με το ώριμο γάλα. Η γεύση του μητρικού γάλακτος μπορεί να γίνει ξανά πιο αλμυρή εάν μείνεις έγκυος ενώ ακόμη θηλάζεις — κάτι που συνήθως συμβαίνει γύρω στον πέμπτο μήνα κύησης.
Πηγή: whattoexpect.com