Τρεις τροφές που πρέπει να προσέχετε στο θηλασμό

O θηλασμός είναι μια πολύ σημαντική περίοδος στη ζωής της γυναίκας και του βρέφους ενώ η διατροφή κατά τη διάρκεια αυτού θα αποτελέσουν τον πιο σημαντικό παράγοντα για την ομαλή και υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Kαλό θα είναι να γνωρίζετε ότι κατά την διάρκεια του θηλασμού, υπάρχουν κάποιες τροφές που ίσως αποδειχτούν ότι επηρεάζουν το έμβρυο. 

Δείτε τρεις από αυτές…

1. Καφεΐνη

Όσον αφορά την καφεϊνη και το θηλασμό, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ απέδειξαν ότι το πεπτικό σύστημα των βρεφών δεν είναι σε θέση να μεταβολίσει ή να την αποβάλλει επαρκώς. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης από τη θηλάζουσα μητέρα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευσή της και άρα σε συνέπειες όπως υπερβολική εγρήγορση και ευερεθιστότητα στα μωρά. Να θυμάστε ότι η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως αναψυκτικά, σοκολάτες, τσάι.

2. Αλκοόλ

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, οι παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνουν υπνηλία ή λήθαργο, αδυναμία, διαταραχές στην πρόσληψη βάρους και μείωση στην παραγωγή μητρικού γάλακτος. Το αλκοόλ διαπερνά στο μητρικό γάλα και ουσιαστικά στο νεογνό, συνεπώς είναι προτιμότερο η θηλάζουσα να το αποφύγει ειδικά στους πρώτους μήνες. 

3. Γαλακτοκομικά

Οι ειδικοί συνιστούν 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα,όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, ώστε να εξασφαλιστούν τα επαρκή αποθέματα ασβεστίου. Ωστόσο μερικές φορές κάποια νεογνά μπορεί να εμφανίζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνει η ίδια η θηλάζουσα, παρουσιάζοντας αντιδράσεις στα αλλεργιογόνα που εισέρχονται στο μητρικό γάλα. Να το αναφέρεται άμεσα στο γιατρό σας.

Exit mobile version