5 λόγοι να πάτε νωρίς για ύπνο

Ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη. Βλέπετε σακούλες κάτω από τα μάτια; Είστε μονίμως κουρασμένες; Έχετε περισσότερα νεύρα απ’ ότι συνήθως ή μήπως διαρκώς πεινάτε;

Μπορεί απλά να χρειάζεστε λίγο παραπάνω ύπνο.Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών και Πρόληψης ,CDC, στις ΗΠΑ οι ενήλικες παρόλο που πρέπει να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, δεν το τηρούν. Στην πραγματικότητα μάλιστα το 80% από εμάς στερείται ύπνο. Αν αναγνωρίζετε τα σημάδια της κόπωσης στον καθρέφτη, εδώ είναι πέντε λόγοι για τους οποίους ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός.

Λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο λόγος που αισθανόμαστε πιο ξεκούραστοι μετά από έναν καλό ύπνο είναι ότι κατά τη διάρκεια ύπνο μας, ο εγκέφαλός μας απαλλάσσεται από τις νευροτοξίνες. Έτσι, πριν από ένα σημαντικό meeting στη δουλειά φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά.

Οδήγηση και υπνηλία

Όλοι γνωρίζουμε ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί αλλά και η υπνηλία κατά την οδήγηση είναι εξίσου επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 1.550 θάνατοι (και 40.000 μη θανατηφόρους τραυματισμούς) ετησίως. Όταν είμαστε κουρασμένοι, τα αντανακλαστικά δεν λειτουργούν γρήγορα με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος να εμπλακούμε σε ατύχημα.

Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με χρόνιες παθήσεις

Ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθούν όταν το άτομο στερείται ύπνο. Τότε η κατάσταση επιδεινώνεται και η διαχείριση είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Λίγος ύπνος, περισσότερα κιλά

Η έλλειψη ύπνου όχι μόνο προσθέτει κούραση αλλά ανοίγει και την όρεξη και παχαίνει. Αιτία γι’ αυτό είναι το τσιμπολόγημα. Οι 16 εθελοντές που συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και κοιμόντουσαν μόνο για 5 ώρες κάθε βράδυ επί μία εβδομάδα, κατανάλωναν πολύ περισσότερες θερμίδες μεταξύ του μεσημεριανού γεύματος και του δείπνου, παρά στη διάρκειά τους. Όταν, όμως, άρχισαν να κοιμούνται και πάλι κανονικά μείωσαν την κατανάλωση λίπους και υδατανθράκων και έχασαν τα κιλά που πήραν.

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί όπως είπαμε την κούραση του οργανισμού και την εξασθένισή του ενάντια στα βακτήρια που προκαλούν τις ασθένειες του δέρματος. Ο ύπνος από την άλλη ξεκουράζει το σώμα και βοηθάει στην αναζωογόνηση των κυττάρων.

Exit mobile version