5 τροφές που μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας (και όχι να αγοράζετε)

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που τα αγοράζουμε για να διευκολύνουμε την καθημερινότητά μας και όχι επειδή είναι δύσκολο να τα φτιάξουμε μόνες μας.

Ωστόσο, τα συντηρητικά, η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οι γαλακτωματοποιητές και προπαντός η έλλειψη γεύσης είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Εδώ είναι 5 τροφές που μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας στο σπίτι γρήγορα και οικονομικά και απίστευτα γευστικά!

Μίγματα μπαχαρικών

Τα προσυσκευασμένα μίγματα μπαχαρικών είναι εμφανώς γεμάτα αλλά ποιος ξέρει με τι. Τα καρυκεύματα κρεατικών, τα μίγματα πίτας έχουν πολλά και  ανεπιθύμητα συντηρητικά και νάτριο. Ευτυχώς όμως είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξετε μόνες σας στο σπίτι. Αγοράστε ολόκληρα τα μπαχαρικά από κάποιο αξιόπιστο παντοπωλείο και αλέστε τα στο σπίτι. Το καλύτερο εργαλείο γι’ αυτή τη δουλειά είναι ο μύλος του καφέ. Απλά ρίξτε την ποσότητα που επιθυμείτε μέσα και αφήστε το να διαλυθεί μέχρι να γίνει μια λεπτή σκόνη. Άλλωστε το ωραιότερο πράγμα με τα μπαχαρικά είναι ο πειραματισμός αφού είναι πάντα διασκεδαστικό να δοκιμάζετε νέες γεύσεις και ποικιλίες.

Μερικές ιδέες:

Καρύκευμα για tacos: Κύμινο ολόκληρο, κόλιανδρο, σκόνη τσίλι, ρίγανη, πάπρικα. Προσθέστε επίσης λίγο καλαμποκάλευρο για να πυκνώσει η σάλτσα καθώς τη μαγειρεύετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα συνδυασμό από ξερό κρεμμύδι και σκόρδο ή να προσθέστε φρέσκο κρεμμυδάκι.

Μπαχαρικό για κολοκυθόπιτα: Ραβδί από κανέλα, αποξηραμένη πιπερόριζα, μοσχοκάρυδο ολόκληρο, μπαχάρι και γαρίφαλα ολόκληρα, μία πρέζα μαύρου πιπεριού.

Μουστάρδα

Τη μουστάρδα είναι επίσης πολύ εύκολο να τη φτιάξετε μόνες σας. Τα βασικά συστατικά είναι το σινάπι (ή μπορείτε να ξεκινήσετε με αποξηραμένη σκόνη μουστάρδας), το ξύδι, η κουρκούμη και λίγο αλάτι. Να ξέρετε ό, τι υπάρχουν δύο είδη σπόρων σιναπιού, οι κίτρινοι και οι μαύροι, που δεν διαφέρουν μόνο στο χρώμα, αλλά και στη γεύση: οι κίτρινοι έχουν πιο απαλή και οι μαύροι πιο έντονη γεύση.

Μαγιονέζα

Κάθε μαγείρισσα χρειάζεται να ξέρει πώς φτιάχνεται μια σπιτική μαγιονέζα. Είναι πολύ εύκολο να γίνει με υλικά που βρίσκονται πάντα στο σπίτι καθώς είναι ένα γαλάκτωμα που συνδυάζει κρόκους αυγών με λάδι χτυπημένα όλα μαζί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ ή χτυπήστε ελαφρά με το χέρι.

Dressing για σαλάτα

Μια σπιτική σως για σαλάτα είναι προτιμότερο να τη φτιάξετε μόνες σας παρά να την αγοράσετε. Προσθέστε περίπου μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα, οποιοδήποτε  είδος ξιδιού που υπάρχει στο σπίτι, μία πρέζα αλάτι και πιπέρι, ίσως και λίγο μέλι για γλυκύτητα. Ανακατέψτε καλά πριν προσθέσετε το λάδι. Μπορείτε επίσης να βάλετε και λίγο χυμό λεμονιού και λίγο ρίγανη ή μαντζουράνα.

Φρέσκα ζυμαρικά

Τα δικά σας ζυμαρικά είναι πολύ πιο εύκολο να τα φτιάξετε απ’ ό,τι νομίζετε. Είναι επίσης οικονομικά και πολύ νόστιμα! Για ένα άτομο ανακατέψτε περίπου 100 γραμμάρια αλεύρι και 1 κρόκο αυγού για τη ζύμη. Κατόπιν περάστε τη ζύμη από τη συσκευή ζυμαρικών όπου θα πάρουν σχήμα και ρίξτε τα σε βραστό νερό. Τα φρέσκα ζυμαρικά είναι έτοιμα σε σχεδόν δύο με τρία λεπτά και έχουν υπέροχη υφή και γεύση. Σερβίρετε με την αγαπημένη σας σάλτσα.

Exit mobile version