5 τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό

Είτε ψάχνετε τρόπους να χάσετε μερικά κιλά είτε θέλετε να ακολουθήσετε ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, προσθέστε αυτές τις 5 τροφές στο διαιτολόγιο σας και ενεργοποιήστε τον μεταβολισμό σας.

 

Πράσινο τσάι

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το τσάι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της τόνωσης του μεταβολισμού, λέει ο διατροφολόγος Jackie Newgent, συγγραφέας του βιβλίου The With or Without Meat Cookbook. Το πράσινο τσάι περιέχει φυτικής προέλευσης συστατικά που ονομάζονται κατεχίνες. Αυτές οι ενώσεις όχι μόνο μειώνουν το σωματικό βάρος και λίπος, αλλά και η καφεΐνη που βρίσκεται στο πράσινο τσάι λειτουργεί ως διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά ενέργειας στο σώμα μας. Και έπειτα υπάρχει το νερό. “Το νερό προωθεί την θερμογένεση, την παραγωγή θερμότητας που προκαλείται από το μεταβολισμό των τροφίμων και παίζει σπουδαίο ρόλο στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων,” προσθέτει ο Newgent.

Βρώμη

Πέρα από τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, η βρώμη ενισχύει επίσης τη λειτουργία του μεταβολισμού. Είναι ένα πραγματικά ανθεκτικό άμυλο που ενεργοποιεί στο λεπτό το έντερο ενώ μελέτες δείχνουν ότι συμβάλει στο κορεσμού.

Αυγά

Είτε βραστά είτε τηγανητά, τα αυγά είναι το απόλυτο πρωινό γεύμα. «Δεδομένου ότι αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η κατανάλωση τους μπορεί να ενισχύσει την καύση θερμίδων», λέει ο Newgent. «Τρώτε πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, για να ενισχύσετε το αίσθημα του κορεσμού» προσθέτει ο ίδιος.

Καρύδα και φοινικέλαιο

«Η κατανάλωση καρύδας και φοινικέλαιου χαρίζει απίστευτη ενέργεια στον οργανισμό και ξυπνάει τον μεταβολισμό», λέει η Laura W. Lagano, κλινική διατροφολόγος στη Νέα Υόρκη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lipids  διαπίστωσε ότι αν οι γυναίκες προσθέσουν στη διατροφή τους δύο κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας κάθε μέρα, όχι μόνο καταφέρνουν να μειώσουν το βάρος τους στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά επίσης βοηθούν στην ανύψωση της καλής χοληστερόλης. Το κλειδί είναι να περιορίσετε τις μερίδες, αφού και τα δύο έλαια είναι πλούσια σε θερμίδες!

Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Σύμφωνα με έρευνα, μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο προάγει την απώλεια βάρους σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Γιατί; Διότι αν τα άτομα αυτά δεν καταναλώνουν αρκετό ασβέστιο απελευθερώνεται η ορμόνη καλσιτριόλη, εξαιτίας της οποίας το σώμα αποθηκεύει επιπλέον λίπος. Μια άλλη μελέτη κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα προσθέτοντας ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αυξάνει την απώλεια βάρους και επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφάει  το ασβέστιο που χρειάζεται.

Exit mobile version