7 συμβουλές για να χάσετε οριστικά τα κιλά της εγκυμοσύνης

Μήπως δυσκολεύεστε να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης; Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δεν είστε η μόνη.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπίστωσε πώς σχεδόν τα ¾ των γυναικών ζυγίζουν ακόμα περισσότερο ένα χρόνο μετά τον τοκετό!

«Πολλές από τις μητέρες που παρακολουθώ έχουν παρατηρήσει αύξηση του σωματικού τους βάρους μετά την εγκυμοσύνη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έρχονται να με βρουν. Για να βρούμε μια λύση και να επιστρέψουν στην κατάσταση της προ – εγκυμοσύνης», λέει η Kristin Kirkpatrick, MS, RD, διευθύντρια ευεξίας στο Cleveland Clinic Wellness Institute.

Στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 774 γυναίκες τις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν ένα εξάμηνο πριν την εγκυμοσύνη και 12 μήνες αφότου γέννησαν. Διαπίστωσαν ότι το 47% των γυναικών ζύγιζαν 10 κιλά περισσότερο ενώ το 24% πήραν περισσότερα από 20 κιλά!

«Πρώτον και σημαντικότερον: εάν πήρατε περισσότερα κιλά απ’ όσα θεωρούνται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε ασφαλώς και είναι πιο δύσκολο να επιστρέψετε στα παλιά σας κιλά», λέει ο η Kirkpatrick. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι…

Για παράδειγμα οι νέες μητέρες ακολουθούν διάφορα προγράμματα διατροφής και κάνουν πειραματισμούς ή έχουν επιλέξει να μη θηλάσουν ή πιστεύουν πώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να τρώνε για δύο. Σε κάθε περίπτωση αν μια νέα μαμά δεν έχει χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης σε διάστημα έξι μηνών μετά την γέννα, στο μέλλον θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, «ο μεταβολισμός μιας γυναίκας αλλάζει δραματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να θρέψει το μωρό και για να προετοιμαστεί για τον τοκετό», λέει η Kirkpatrick. «Αυτές οι αλλαγές αφορούν τα επίπεδα γλυκόζης, λιπιδίων,  αμινοξέων και φυσικά αλλαγές στις ορμόνες.», αναφέρει η ίδια.

Εδώ, είναι μερικές συστάσεις που κάνει η Kirkpatrick και προτείνει να τις υιοθετήσετε:

Προτιμήστε τα υγιεινά τρόφιμα για σνακ

Όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας έχετε την επιθυμία να τσιμπήσετε κάτι προτιμήστε τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πηγές πρωτεΐνης.

Αποφύγετε τα λιπαρά και τα γλυκά

Μόλις το μωρό σας αρχίσει τις στερεές τροφές, αντισταθείτε στον πειρασμό και αποφύγετε τα ζυμαρικά, τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε λιπαρά, τα τηγανητά και τα γλυκά.

Επιμείνετε στον θηλασμό

Νέες μελέτες κάνουν λόγο ότι ο θηλασμός οδηγεί στην απώλεια βάρους.  Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην επιθεώρηση «International Journal of Obesity» οι γυναίκες που θηλάζουν έστω και για λίγους μήνες βάζουν πλώρη για μια λεπτή σιλουέτα επί δεκαετίες.

Μετρήστε τις θερμίδες

Κάντε το είτε σημειώνοντας σε χαρτί το μενού της ημέρας είναι με τη χρήση ενός app για το κινητό, ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν ξεφεύγετε από την ημερήσια ποσότητα θερμίδων που χρειάζεστε. 

Μείνετε ενυδατωμένες

Πολλές φορές συγχέουμε το «Είμαι διψασμένη» με το «Είμαι πεινασμένη.» Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθήστε το πρόγραμμα διατροφής σας

Το πρόγραμμά σας θα αλλάξει, ναι, αλλά στο μέλλον. Κάντε υπομονή και αντισταθείτε στα γλυκά και προπαντός μην παραλείπετε γεύματα.

Πηγαίνετε για τρέξιμο

Εάν ο χρόνος σας σας το επιτρέπει πηγαίνετε για τρέξιμο είτε μόνη σας είτε με το μωρό σε ένα καρότσι για τζόκινγκ. Προσπαθήστε να το κάνετε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα.

Exit mobile version