6 συνήθειες που νομίζετε ότι είναι υγιεινές αλλά …δεν είναι!

Όλοι ακολουθούμε κάποιες «υγιεινές συνήθειες» που δεν τολμάμε να σταματήσουμε επειδή κάπου ακούσαμε ή διαβάσαμε ότι κάνουν καλό ή επειδή κάποιος υποχόνδριος φίλος μας μας συμβούλεψε να τις ακολουθήσουμε.

Τι θα λέγατε αν ακούγατε ότι αυτές οι φαινομενικά αθώες και υγιεινές συνήθειες, είναι απλά μύθοι;

Πρέπει να πίνετε οχτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Το νερό ενυδατώνει, δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας και διατηρεί την ενέργεια σε υψηλά επίπεδα. Αλλά τα οχτώ ποτήρια νερό είναι απόλυτο; Είναι παραπλανητικό. Πρόκειται για τη συνολική ποσότητα υγρών που πρέπει να καταναλώνουμε και αυτό δεν αφορά μόνο στο νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά, οι σούπες, το τσάι και άλλα ποτά και ροφήματα (χωρίς ζάχαρη και αλκοόλ) προσμετρούν στη συνολική ποσότητα υγρών που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Επιπλέον οι ανάγκες σε νερό κάθε ανθρώπου ξεχωριστά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες – μεταξύ αυτών η κατάσταση της υγείας, το πόσο δραστήριος είναι και η περιβαλλοντική θερμοκρασία.

Θα αρρωστήσετε αν δεν στεγνώσετε τα μαλλιά σας προτού βγείτε έξω 

Αν βγείτε έξω χωρίς πρώτα να έχουν στεγνώσει καλά τα μαλλιά σας, ναι μεν μπορεί να τρέμετε από το κρύο αλλά δεν θα αρρωστήσετε όπως συνηθίζουν να προειδοποιούν οι μαμάδες. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η γρίπη ευδοκιμεί στο κρύο και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ξηρός αέρας του χειμώνα αφυδατώνει τους βλεννογόνους της μύτης, με αποτέλεσμα οι ιοί να εισβάλλον στον οργανισμό μας. Αλλά αν δεν ολοκληρώσετε το στέγνωμα των μαλλιών σας πριν φύγετε από το σπίτι , αυτό δεν θα σας κάνει επιρρεπείς στη γρίπη. 

Πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα μια φορά την ημέρα

Αν θα είναι μία, δύο ή τρεις οι φορές έχει να κάνει με τις διατροφικές σας συνήθειες. Πόσα υγρά, φυτικές ίνες και φαγητό καταναλώνετε; 

Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν μια φορά την ημέρα τουαλέτα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που πάει λιγότερο ή περισσότερο είναι λιγότερο υγιής! Αυτό που πρέπει να παρατηρείτε είναι αν έχετε περισσότερες ή λιγότερες κινήσεις του εντέρου, αν συνοδεύονται από πόνο ή από αίμα ή είναι πολύ χαλαρές.

Πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες τη νύχτα

Όπως και με το νερό, έτσι και με τον ύπνο, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο διάταγμα. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου στις ΗΠΑ συστήνει στους ενήλικες 7 – 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ προκειμένου να ανταπεξέλθουν σωματικά και ψυχολογικά στις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας. Αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από τον άνθρωπο. Κάποιοι ορκίζονται ότι μπορούν να λειτουργήσουν με πέντε ώρες ή έξι ώρες ύπνου, ενώ άλλοι αισθάνονται ξεκούραστοι μόνο αφού συμπληρώσουν τις εννιά ώρες ύπνου.

Πρέπει τακτικά να κάνετε αποτοξίνωση του οργανισμού σας

Κόντρα στην νέα μόδα που θέλει να κάνουμε συχνά δίαιτες αποτοξίνωσης, οι επιστήμονες τώρα δηλώνουν πως η αποτοξίνωση είναι μύθος και το «detox» απλά μόδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Edzard Ernst καθηγητή του Πανεπιστημίου του Έξετερ υπάρχουν δύο ειδών αποτοξινώσεις. Μια αξιοσέβαστη και μια απάτη. Η “αξιοσέβαστη” αποτοξίνωση είναι αυτή που κάνουν οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες και μια άλλη έννοια της λέξης αποτοξίνωσης που χρησιμοποιείται από επιχειρηματίες και τσαρλατάνους για να μας πείσουν να “αποτοξινωθούμε” με το να αγοράζουμε προϊόντα που στην ουσία δεν κάνουν τίποτα καλό στον οργανισμό. Με άλλα λόγια η “αποτοξίνωση” είναι μια απάτη.

Γι’ αυτή τη δουλειά υπάρχουν τα νεφρά, το συκώτι, το δέρμα, τα πνευμόνια, που αποτοξινώνουν τον οργανισμό κάθε λεπτό που περνάει. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία “αποτοξίνωση” που δεν την κάνει μόνος του ο υγιής οργανισμός.

To αντισηπτικό σαπούνι για τα χέρια δεν είναι καλύτερο από το απλό σαπούνι

Αν και πλασάρεται στην αγορά ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό το αντισηπτικό αντιμικροβιακό σαπούνι για το πλύσιμο των χεριών δεν είναι καλύτερο από το κοινό σαπούνι, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα.

Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αντιμικροβιακής χημειοθεραπείας “Journal of Antimicrobial Chemotherapy”, δεν υπάρχει κάποια άξια λόγου διαφορά ανάμεσα στα δύο σαπούνια, το αντισηπτικό και το απλό.

Exit mobile version