Αναγωγές: Πότε πρέπει να ανησυχώ;

Οι αναγωγές ή γουλιές, να φτύνει δηλαδή το γάλα του το μωρό αμέσως μετά το θηλασμό ή το μπιμπερό, είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Μερικά μωρά μάλιστα φτύνουν μετά από κάθε γεύμα, ενώ άλλα το κάνουν μόνο περιστασιακά.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα περισσότερα μωρά το ξεπερνάνε συνήθως μέχρι να γίνουν ενός έτους. Αν το μωρό σας πάντως αναπτύσσεται και παίρνει κανονικά βάρος αυτές οι αναγωγές ή γουλίτσες δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν. Ακόμα κι αν βγάζει αρκετή ποσότητα γάλακτος, εκτός από το γεγονός ότι θα πεινάσει πιο γρήγορα, συνήθως δεν έχει κάποια δυσφορία. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να μειώσετε τις αναγωγές:

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω την αναγωγή από τον εμετό;

Ο εμετός συνήθως βγάζει μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος συγκριτικά με τις αναγωγές και δεν είναι απαραίτητο να συμβεί αμέσως μετά το φαγητό αλλά οποιαδήποτε στιγμή. Εάν το μωρό γκρινιάζει πολύ και είναι ανήσυχο πιθανότατα να πρόκειται για εμετό γιατί από τις αναγωγές δεν ενοχλείται.

Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω με τον παιδίατρο;

Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν μια κατάσταση πιο σοβαρή. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό εάν το μωρό σας:

Φαρμακευτική αγωγή και εξετάσεις

Τα φάρμακα που συνιστούν οι παιδίατροι σε αυτές τις περιπτώσεις για την ανακούφιση είναι τα αντιόξινα. Αν, παρ’ όλα αυτά, το μωρό δεν παρουσιάσει βελτίωση θα πρέπει να επισκεφτείτε παιδογαστρεντερολόγο ο οποίος θα αποφασίσει ανάλογα τα συμπτώματα και το ιστορικό του μωρού ποιες ειδικές εξετάσεις πρέπει να κάνετε ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας γαστροοισοφαγικής νόσου.

Πηγή: babycenter.com

Exit mobile version