Διαταραχές σίτισης: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και ποιες οι θεραπείες

Οι διαταραχές σίτισης κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως κατά την εφηβεία και παρουσιάζονται και στα δύο φύλα, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Ο παθολόγος στην Αθήνα Τσολάκης Δημήτριος μας μιλά για τις βασικότερες διαταραχές σίτισης, δηλαδή την νευρική ανορεξία και την βουλιμία.

Νευρική Ανορεξία

Αποτελεί μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο, παρά το υπερβολικά χαμηλό του σωματικό βάρος, θεωρεί πως είναι παχύσαρκο και στερείται ή αποβάλλει την τροφή που τρώει με διάφορους τρόπους. Τα αίτια είναι συνήθως ψυχολογικά, αλλά και κοινωνικά, όπως τα υπερβολικά αδύνατα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται. Οι επιπτώσεις που προκαλεί η νευρική ανορεξία στην υγεία είναι διάφορες και σοβαρές. Κάποιες από αυτές είναι αναιμία, χαμηλές τιμές ψευδαργύρου, η οποία εκδηλώνεται με αργή επούλωση των πληγών, αμηνόρροια, οστεοπόρωση, γαστρεντερικά προβλήματα, υπογλυκαιμία, υπόταση, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, κατάθλιψη κ.α.

Συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας είναι εκτός από την υπερβολική απώλεια βάρους, η εύκολη κόπωση, η ταχυκαρδία βραδυκαρδία, λιποθυμίες, ζαλάδες, υπόταση, ξηροδερμία, δυσκοιλιότητα, ευερεθιστότητα, αδύναμα μαλλιά και διάφορα παθολογικά ευρήματα στις αιματολογικές εξετάσεις.

Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας είναι συνδυαστική ως προς τους ιατρούς και τις μέθοδούς που χρησιμοποιούνται. Διαιτολόγος για το σχεδιασμό ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής, Ψυχολόγος για την απαραίτητη υποστήριξη, Παθολόγος για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να έχουν προκληθεί από τη νευρική ανορεξία.

Βουλιμία

Τα άτομα που υποφέρουν από βουλιμία τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού και ύστερα τις αποβάλλουν είτε με την πρόκληση εμετού, κατάχρηση καθαρτικών΄, είτε με διατροφικά σκευάσματα απώλειας βάρους και κλύσματος μετά από κάθε γεύμα. Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στη βουλιμία αποτελούν η κληρονομικότητα, η ψυχική υγειά και η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή. Επιπτώσεις της βουλιμίας είναι η αφυδάτωση, η χρόνια δυσπεψία, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, υπογλυκαιμία, υποκαλιαιμία, μεταβολική οξέωση, ακανόνιστη έμμηνος ρύση κ.α.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι  η υπερβολική ανησυχία για το βάρος, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύμα, απώλεια αντίληψης του φαγητού που καταναλώνουν, πρόκληση εμετού μετά από κάθε γεύμα, η χρήση καθαρτικών, διουρητικών και κλύσματος χωρίς να υπάρχει λόγος κ.α.

Και στη βουλιμία η θεραπεία είναι συνδυαστική, καθώς απαιτείται μια ομάδα ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, όπως διαιτολόγος, ψυχολόγος ή ψυχίατρο και παθολόγος. Ο διαιτολόγος ασχολείται με το κομμάτι του σχεδιασμού ενός κατάλληλου για το άτομο προγράμματος διατροφής, το οποίο θα περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ποσότητες. Ο ψυχολόγος ή ψυχίατρος παίζουν σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της υποστήριξης και βοηθούν το άτομο να αναπτύξει σωστή διατροφική συμπεριφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή. Ο παθολόγος αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της βουλιμίας στη γενικότερη υγεία του ατόμου, οι οποίες κάποιες φορές μπορεί να είναι και αρκετά σοβαρές.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pathologos-tsolakis.gr

 

Exit mobile version