Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνετε με τα ρούχα και τα παπούτσια

Αυτές τις ημέρες όλοι μένουμε στο σπίτι, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους γύρω μας αλλά και να βοηθήσουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊου. Και βγαίνουμε έξω από το σπίτι – αν δεν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου – μόνο για τις βασικές ανάγκες.

Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που αυτές τις ημέρες εργάζονται κανονικά και βρίσκονται για ώρες εκτός σπιτιού. Επίσης, χρησιμοποιούν και τα μέσα μεταφοράς.

Ο ΙΣΑ έχει βγάλει σχετική οδηγία για μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνουμε, ενώ ανάμεσα σε αυτά συμβουλεύει τον κόσμο τι πρέπει να κάνει με τα ρούχα και τα παπούτσια, όσοι επιστρέφουν στο σπίτι.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο ΙΣΑ:

Κάθε άτομο που μετακινείται εκτός σπιτιού πρέπει να φέρει μαζί του απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντιλάκια.

Στις μετακινήσεις με ΜΜΜ μετά την αποβίβαση απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Εάν το λεωφορείο έχει πολλούς επιβάτες αποφεύγουμε το πρόσωπο του συνεπιβάτη στρέφοντας το πρόσωπο μας σε λοξή θέση αριστερά η δεξιά. Μόλις φθάσουμε στην εργασία μας πλένουμε τα χέρια μας ή τα απολυμαίνουμε.

Εάν χρησιμοποιούμε δικό μας όχημα στις μετακινήσεις που όμως γίνεται χρήση και από άλλα άτομα θα πρέπει με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι να απολυμάνουμε τις χειρολαβές στις πόρτες το τιμόνι και τους λεβιέδες ταχύτητας και χειρόφρενου.

Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα.

Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.

Exit mobile version