Μαθαίνουμε για την αϋπνία, ξεπερνάμε το πρόβλημα

Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν μια γνώριμη και δυσάρεστη πραγματικότητα για αρκετούς ανθρώπους. Η αϋπνία μπορεί να είναι περιστασιακή και να σχετίζεται με καταστάσεις όπως η εργασία, ο πόνος, η κατανάλωση καφεϊνης ή αλκοόλ, ή να είναι χρόνια όταν συμβαίνει για περισσότερες από τρεις νύχτες την εβδομάδα για τρεις μήνες.

Σύμφωνα με μελέτες η πλειοψηφία των ατόμων με αϋπνία αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας, αφού η έλλειψη ύπνου φαίνεται να οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με διαταραχές της διάθεσης και προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία είναι το αυξημένο στρες, ένα τραυματικό γεγονός , η καθιστική ζωή, οι αλλαγές στο ωράριο εργασίας (βραδινές βάρδιες), τα ταξίδια σε περιοχές με διαφορετικές ζώνες ώρας, αλλά και καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, η εμμηνόπαυση.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αϋπνία;

Οι ειδικοί προτείνουν βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αϋπνία. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι παρακάτω συμβουλές:

Ποιος ο ρόλος της μελατονίνης στον ύπνο;

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και συμμετέχει στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου. Συμβάλλει καθοριστικά στο να γνωρίζει ο οργανισμός μας πότε είναι ώρα να κοιμηθεί και πότε να ξυπνήσει χωρίς ξυπνητήρι.

Η παραγωγή και η έκκρισή της μελατονίνης ενεργοποιείται από το σκοτάδι και απενεργοποιείται από το φως. Επομένως, η έκκρισή της στο αίμα αυξάνεται αργά το απόγευμα, κορυφώνεται τα μεσάνυχτα, ενώ με το φως της ημέρας μειώνεται ώστε να επιτευχθεί η πρωινή αφύπνιση.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύουν σχετικές επιστημονικές μελέτες, παρατηρείται σε πολλούς ανθρώπους μείωση της παραγωγής μελατονίνης, καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος εκτίθεται το βράδυ περισσότερες ώρες σε τεχνητό φως. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να αυξάνονται στον γενικό πληθυσμό οι διαταραχές ύπνου, κυρίως από τη μέση ηλικία και μετά

Στα άτομα που πάσχουν από αϋπνία έχει αποδειχθεί ότι όταν λαμβάνεται μελατονίνη για τρεις εβδομάδες η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται, οι νυχτερινές αφυπνίσεις μειώνονται και κοιμούνται πιο γρήγορα. Μελατονίνη μπορεί να χορηγηθεί μέσω φαρμάκων αλλά και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Ένα πρωτοποριακό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει μελατονίνη και βαλεριάνα είναι η Valetonina. Και τα δυο αυτά συστατικά είναι γνωστό πως συμβάλλουν στην έλευση του ύπνου και στον ήρεμο και ποιοτικό ύπνο. Αυτό που κάνει την Valetonina να υπερέχει είναι πως απελευθερώνει αυτές τις ουσίες σε δυο χρόνους, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο διπλή και παρατεταμένη δράση. Το αποτέλεσμα είναι αναζωογονητικός ύπνος και ευχάριστο ξύπνημα με μια αίσθηση ευεξίας και ενέργειας.

Πηγές:

  1. https://www.healthline.com/health/insomnia-concerns#treatment
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167
  3. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/insomnia-a-to-z
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/9155#definition
Exit mobile version