Ωφελεί τα μωρά το καθυστερημένο κόψιμο του ομφάλιου λώρου

Εάν ο γιατρός σας σας προτείνει για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια σιδήρου στο μωρό σας και να αυξηθούν οι κινητικές και κοινωνικές του δεξιότητες στη μετέπειτα ζωή του, να κάνετε ένα απλό πράγμα, θα το κάνετε;

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το καθυστερημένο κόψιμο του ομφάλιου λώρου – για λίγα μόνο λεπτά – είναι αρκετό για να αλλάξουν κοινές πρακτικές.

Η μελέτη εξέτασε 263 νεογνά, τα μισά εκ των οποίων επιλέχθηκαν τυχαία και καθυστέρησε το κόψιμο του ομφάλιου λώρου τους για περίπου 3 λεπτά από την γέννηση τους. Στα υπόλοιπα μισά μωρά ο ομφάλιος λώρος κόπηκε σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα από την γέννησή τους. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα ίδια αυτά παιδιά προσήχθησαν για έλεγχο: IQ, συμπεριφοράς, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και λεπτές κινητικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Αποδείχθηκε ότι η πρώτη ομάδα (εκείνων δηλαδή που ο ομφάλιος λώρος κόπηκε με μια τρίλεπτη καθυστέρηση) είχαν πιο προηγμένες κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες και ιδιαιτέρως τα αγόρια.

Οι επιπτώσεις στο IQ και στα υπόλοιπα φαίνεται να μην επηρεάζονται ή τουλάχιστον δεν αποδείχθηκε να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες.  Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής μελετήθηκαν μόνο σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου στις χώρες υψηλού εισοδήματος, πράγμα που σημαίνει ότι οι εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου δεν έχουν μελετηθεί – αν και ορισμένοι γιατροί υποθέτουν ότι το καθυστερημένο κόψιμο του ομφάλιου λώρου και το επιπλέον αίμα από τον πλακούντα θα ωφελήσει αυτούς τους τύπους των κυήσεων περισσότερο.

Είναι αυτή η μελέτη αρκετή για να κάνουν τις πρακτικές στα μαιευτήρια να αλλάξουν;  Ίσως όχι – ακόμα. Αξίζει όμως να μελετηθεί περισσότερο και ίσως στο μέλλον εφαρμοστεί.  

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Brighton & Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Exit mobile version