Ωκυτοκίνη: 14 αλήθειες για την ορμόνη της αγάπης

Αν έχετε γεννήσει πρόσφατα ή αν θηλάζετε το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσει για την ωκυτοκίνη.

Η ορμόνη ωκυτοκίνη είναι εκείνη που ελέγχει τις συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού και σχετίζεται με τον θηλασμό. Η μητέρα πυροδοτεί τη δημιουργία της ορμόνης, καθώς στον θηλασμό διεγείρεται η θηλή του μαστού της. Η ορμόνη μεταφέρεται στους μαστούς μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και προκαλεί συσπάσεις των γαλακτοφόρων πόρων και αδένων ώστε να υποβοηθήσει την εκροή του γάλακτος! Αλλά αυτή η καταπληκτική ορμόνη δεν εμπλέκεται μόνο σε αυτές τις δύο λειτουργίες. Εδώ είναι 14 συναρπαστικές αλήθειες σχετικά με την ωκυτοκίνη.

  1. Συσπάει τη μήτρα, με αποτέλεσμα να μειώνει την κολπική αιμορραγία και να αποβάλλεται ο πλακούντας.
  2. Μόλις γεννιέται το μωρό απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα της ωκυτοκίνης και τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στο μωρό είναι επίσης υψηλά κατά τη γέννηση.
  3. Η ορμόνη φτάνει στο ζενίθ της αμέσως μετά τη γέννηση. Οι γιατροί μάλιστα μπορούν να μεγιστοποιήσουν το δυναμικό της ορμόνης με την τοποθέτηση του μωρού πάνω στη μαμά, αφήνοντας τους ανενόχλητους να γνωριστούν.
  4. Η ωκυτοκίνη στα μωρά αυξάνεται επίσης είτε με το μασάζ είτε όταν η μαμά και ο μπαμπάς κρατάνε τα χεράκια του.
  5. Η επισκληρίδιος ένεση μπορεί να επηρεάσει τις επιδράσεις της ωκυτοκίνης και να μειώσει την ποσότητά της. Δεδομένου ότι η ωκυτοκίνη αυξάνει το όριο του πόνου, ενδέχεται να μην χρειαστεί καν επισκληρίδιος.
  6. Η προλακτίνη, η ορμόνη που συνδέεται με την γαλουχία, εξαρτάται από την ωκυτοκίνη για την παραγωγή του. Τα επίπεδα αυτών των δύο ορμονών συσχετίζεται έντονα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  7. Η ωκυτοκίνη βοηθά τις μητέρες να αλληλεπιδράσουν με τα μωρά τους και επωφελούνται και οι δύο από τα αποτελέσματά της.
  8. Όταν ένα μωρό κουρνιάζει στο στήθος, η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται, οπότε κρατήστε το μωράκι σας αγκαλιά στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού αντί να το κρατάτε στα χέρια με αντικριστά τα πρόσωπα.
  9. Η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης παρεμποδίζεται από ένα αγχωτικό περιβάλλον. Αλλά όταν υπάρχει υποστήριξη, ηρεμία, ζεστασιά και αγάπη στο περιβάλλον, τότε ενθαρρύνεται η παραγωγή της ορμόνης.
  10. Η ωκυτοκίνη βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά μέσω της πέψης και βοηθά στη μεταφορά αυτών των θρεπτικών ουσιών στο μητρικό γάλα (και στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).
  11. Η ωκυτοκίνη έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ειδικά του νεοφλοιού του νεογέννητου.
  12. Η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται και κατά τη διάρκεια του οργασμού στις γυναίκες και στους άντρες. Ο οργασμός έχει μια σειρά από φυσικά και συναισθηματικά οφέλη για την υγεία, γι ‘αυτό μην ξεχάσετε να κάνετε αυτό το δώρο στον/στην σύντροφό σας.
  13. Μπορεί να έχει θεραπευτικό ρόλο σε καταστάσεις όπως οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.
  14. Εκτός από τα παραπάνω, η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται ακόμα κι όταν μοιράζεστε ένα γεύμα με έναν φίλο, αγκαλιάζετε κάποιον που σας ενδιαφέρει ακόμα κι αν είναι το σκυλάκι σας. Αν λοιπόν αισθάνεστε πώς σας έχει πάρει από κάτω, περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο με μια καλή φίλη, πάρτε μια αγκαλιά σας εκείνους που νοιάζεστε και δείξτε την αγάπη αγάπη σας στον/στην σύντροφό σας. Τα υπόλοιπα αφήστε τα πάνω στην …  ωκυτοκίνη.
Exit mobile version