Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νεογνικό ίκτερο

Τα περισσότερα μωρά από τη δεύτερη ή τρίτη μέρα της ζωής τους παρουσιάζουν ένα κίτρινο χρώμα επειδή αρρωσταίνουν από ίκτερο.

Στατιστικά ο νεογνικός ίκτερος εμφανίζεται στο 60% περίπου των τελειόμηνων βρεφών και στο 80% των πρόωρων.

Τι είναι όμως ο ίκτερος;

Ο ίκτερος, που εκδηλώνεται με το κιτρίνισμα του δέρματος και του άσπρου των ματιών, δεν είναι νόσημα αλλά σύμπτωμα ενός προβλήματος που υποβόσκει. Στα νεογέννητα προκαλείται συνήθως από την αύξηση της χολερυθρίνης, μιας ουσίας που υπάρχει στο αίμα. Το συκώτι, το οποίο ευθύνεται για την απομάκρυνση της χολερυθρίνης από το αίμα, συχνά δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένο ή ώριμο σε ένα νεογέννητο, ειδικά αν το μωρό είναι πρόωρo, με αποτέλεσμα η χολερυθρίνη να μην αποβάλλεται αρκετά γρήγορα κι έτσι εμφανίζεται ο ίκτερος. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο ίκτερος είναι σύμπτωμα ενός σοβαρότερου προβλήματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αν ένα νεογέννητο έχει ίκτερο, τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση του και μπορεί να:
•    Έχει κίτρινο χρώμα δέρματος.
•    Είναι υποτονικό και να μην πιπιλίζει καλά.
•    Να είναι ανήσυχο.
•    Να κλαίει βγάζοντας μικρές κραυγές.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο παιδίατρός με μία φυσική εξέταση και μερικές ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας είναι εκείνος που θα κάνει τη διάγνωση. Για παράδειγμα μπορεί να σας ρωτήσει αν έχετε διαφορετικό τύπο αίματος από το μωρό σας. Μια εξέταση αίματος για την χολερυθρίνη μπορεί επίσης να αποκαλύψει εάν το μωρό σας χρειάζεται θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζεται ο ίκτερος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίκτερος εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Αν όμως κριθεί απαραίτητο από τον παιδίατρο να ακολουθήσει το μωρό κάποια θεραπεία αυτή ονομάζεται φωτοθεραπεία. Σε αυτήν την περίπτωση το μωρό τοποθετείται κάτω από μια ειδική λάμπα ακίνδυνης υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία επιταχύνει το μεταβολισμό της πλεονάζουσας χολερυθρίνης. Επίσης, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν εστιασμένες λάμπες αλογόνου και μια ειδική κουβέρτα από οπτικές ίνες με την οποία τυλίγουν το μωρό.
Ορισμένες φορές τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν παρατεινόμενο ίκτερο, που μπορεί να διαρκέσει πάνω από τρεις βδομάδες. Αυτός ο ίκτερος σπάνια χρειάζεται θεραπεία και δεν υπάρχει λόγος διακοπής του θηλασμού.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου;

Αν το μωρό σας έχει ίκτερο, τότε για να το βοηθήσετε πρέπει να:
•    Ελέγχετε το δερματάκι του μωρού 2 φορές την ημέρα μέχρι να βεβαιωθείτε ότι επιστρέφει στο φυσιολογικό του χρώμα. Αν το μωρό σας έχει σκούρο χρώμα δέρματος μπορείτε να ελέγχετε  το άσπρο των ματιών του.
•    Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον ίκτερο είναι να βεβαιωθείτε ότι το μωρό τρώει καλά. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα του να απαλλαγεί από την επιπλέον χολερυθρίνη.
•    Εάν θηλάζετε, ταΐστε το μωρό σας περίπου 8 έως 12 φορές κάθε το 24ωρο.
•    Εάν ταΐζετε το μωρό με το μπιμπερό, μείνετε στο πρόγραμμά σας (συνήθως 6 έως 10 φορές το 24ωρο).
•    Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι το μωρό σας τρώει αρκετό γάλα, συμβουλευτείτε  τον γιατρό σας ή μία νοσοκόμα.

Exit mobile version