Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πονοκέφαλο

Υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους; Αισθάνεστε καμιά φορά ό,τι μια ασπιρίνη δεν είναι αρκετή για να καταλαγιάσει τον πόνο;

Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τους πονοκέφαλους και πότε θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού.

Ποιος είναι ο τύπος σας;

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη πονοκεφάλων. Αλλά, εμπίπτουν σε τρεις βασικές κατηγορίες, λέει ο Δρ. Σέϊμουρ Ντάϊμοντ, διευθυντής του National Headache Foundation. Η ένταση των πονοκεφάλων, η οποία μπορεί να σχετίζονται με το άγχος, αφορούν τους σφιγμένους μύες του προσώπου και του λαιμού, ενώ οι αγγειακοί πονοκέφαλοι μπορεί να περιλαμβάνουν ημικρανίες. Η τρίτη μεγάλη ομάδα των πονοκεφάλων περιλαμβάνει αυτούς που προκαλούνται από άλλα προβλήματα υγείας, όπως μια μόλυνση ή όγκο στον εγκέφαλο.

Τα καλά και κακά νέα για τις ημικρανίες

Περίπου το 20% των γυναικών υποφέρει από ημικρανίες. Παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ημικρανίες μπορεί να ενισχύσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να προσβληθεί από άνοια. Νεότερη μελέτη όμως στην οποία υποβλήθηκαν 40.000 γυναίκες έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση. Ωστόσο, μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι η ημικρανία με οπτικά φαινόμενα γνωστά ως αύρα, φαίνεται πως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσει μια γυναίκα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι γυναίκες με τέτοιας μορφής ημικρανία είχαν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο έναντι των γυναικών που δεν υπέφεραν από ημικρανίες, δήλωσε ο Δρ. Στήβεν Κίτνερ του ιατρικού κέντρου Baltimor Veterans Affairs.

Για όλα φταίει η περίοδος!

Από τα 28 εκατομμύρια των Αμερικανών που υποφέρουν από ημικρανίες, το 70% είναι γυναίκες. Αυτό επειδή οι άντρες έχουν σχετικά σταθερές ορμόνες, ενώ τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών μεταβάλλονται κατά την διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, εξηγεί ο κ. Ντάϊμοντ. «Οι γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση στις ημικρανίες» συμπληρώνει.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Σύμφωνα με τον κ. Ντάϊμοντ η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων καθώς διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το 1/4 των ασθενών του ένιωσε καλύτερα όταν περιόρισε την κατανάλωση τροφίμων όπως τυριά, σοκολάτα, αλκοόλ και αλλαντικά. Δεν πρέπει επίσης να παραλείπετε το πρωινό ή το μεσημεριανό σας γεύμα και γενικότερα καλό είναι να υπάρχει ένα σταθερό διατροφικό πρόγραμμα με συχνά και μικρά γεύματα.

Οι αλλαγές του καιρού προκαλούν πονοκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή βαρομετρική πίεση στην ατμόσφαιρα μπορούν επίσης να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση πονοκεφάλου, έδειξε έρευνα που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Ιατρικό Κέντρο “Μπεθ Ίσραελ” στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι όσο πιο απότομη είναι η αλλαγή του καιρού, τόσο πιο πιθανή είναι η εμφάνιση πονοκεφάλου.

Ύπνος και άγχος

Το ότι η έλλειψη ύπνου «πυροδοτεί» τον πονοκέφαλο δεν αποτελεί έκπληξη αλλά και οι υπερβολικές ώρες ύπνου μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν επειδή τους λείπει ύπνος τις καθημερινές να συμπληρώνουν τις ώρες το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να κοιμούνται πάρα πολλές ώρες και να υποφέρουν από ημικρανίες. Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα οργανωμένο πρόγραμμα ύπνου που δεν θα διαφέρει αισθητά ακόμη και το σαββατοκύριακο.  
Το άγχος βλάπτει, επίσης, λέει ο Δρ Ντάϊμοντ. Θα έχετε παρατηρήσει ότι έχετε πονοκέφαλο όταν υπάρχει πολύ δουλειά στο γραφείο ή όταν πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τα projects που έχετε να παρουσιάσετε. Ακολουθήστε τεχνικές χαλάρωσης.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Εάν τα απλά παυσίπονα δεν σας ανακουφίζουν, η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται. Ζητήστε τη βοήθεια του ειδικού όταν:

•    Εξαιτίας των πονοκεφάλων αναγκάζεστε να διακόψετε την εργασία σας ή την κοινωνική σας ζωή.
•    Συμβαίνουν καθημερινά.
•    Σχετίζονται με τη σωματική ή τη σεξουαλική δραστηριότητα
•    Συνοδεύονται από μούδιασμα ή αδυναμία (όπως και στα χέρια σας), διπλή όραση, ή οποιαδήποτε άλλα νευρολογικά συμπτώματα.

Exit mobile version