Πώς επηρεάζει η ηλικία που γίνεται μια γυναίκα μητέρα το πόσο θα ζήσει

Η μέση ηλικία μιας γυναίκας που γεννά για πρώτη φορά έχει αυξηθεί δραματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 40 χρόνια, και αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως είναι η εκπαίδευση ή η καριέρα. Μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που επιλέγουν να γίνουν για πρώτη φορά μητέρες αργότερα στη ζωή τους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές τους να ζήσουν και μετά τα 90 τους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου στο American Journal of Public Health, είναι η πρώτη που εξετάζει την ηλικία κατά την πρώτη γέννα σε σχέση με τη μακροζωία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλαντίν Σαντιάμπ μελέτησαν στοιχεία για περίπου 20.000 γυναίκες, από τις οποίες πάνω από τις μισές (το 54%) είχαν ζήσει τουλάχιστον έως την ηλικία των 90 ετών.

Οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη μακροζωία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι απόφοιτες πανεπιστημίου, παντρεμένες, υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, όχι παχύσαρκες και χωρίς ιστορικό κάποιας χρόνιας πάθησης.

Επίσης, ήταν πιθανότερο να έχουν κάνει το πρώτο παιδί τους μετά την ηλικία των 25 ετών.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει δύο έως τέσσερις φορές, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν στη δέκατη δεκαετία της ζωής τους, σε σχέση με όσες έχουν γεννήσει μόνο μια φορά.

Ο Σαντιάμπ τόνισε πάντως ότι «οι γυναίκες δεν πρέπει σκοπίμως να καθυστερούν το πρώτο παιδί τους, καθώς ο κίνδυνος να εμφανίσουν γυναικολογικές επιπλοκές, όπως διαβήτη κύησης και υπέρταση, είναι μεγαλύτερος σε πιο προχωρημένη ηλικία. Είναι πιθανό ότι ένας τοκετός σε πιο μεγάλη ηλικία αποτελεί ένδειξη γενικότερης καλής υγείας και άρα δυνατότητας για μακροζωία».

Exit mobile version