Πρέπει τα μωρά να κοιμούνται με την μαμά μέχρι την ηλικία των τριών;

Άσχημα τα νέα για τους μπαμπάδες αφού νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με την μαμά μέχρι την ηλικία των τριών!

Αυτή την …αμφιλεγόμενη συμβουλή την δίνει ένας παιδίατρος ο οποίος διαπίστωσε ότι 2 ημερών μωρά που τοποθετήθηκαν σε βρεφικές κούνιες δεν κοιμόντουσαν τόσο καλά όσο εκείνα που αποκοιμήθηκαν πάνω στο στήθος της μητέρας τους.

Οι καρδούλες τους επίσης ήταν λιγότερο στρεσαρισμένες, ισχυρίζεται ο ίδιος.

Επιπλέον, όταν μητέρα και μωρό κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια το δέσιμο αργεί να έρθει και προκαλούνται βλάβες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού με αποτέλεσμα το παιδί να έχει κακή συμπεριφορά όταν μεγαλώσει.

Ο Δρ Nils Bergman, που πραγματοποίησε την έρευνα στο Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, λέει επίσης ότι για τη βέλτιστη ανάπτυξη, τα υγιή νεογέννητα πρέπει να κοιμούνται στο στήθος της μητέρας τους τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους!

Μετά από αυτό, θα πρέπει να κοιμούνται στο κρεβάτι της μαμάς τους μέχρι να γίνουν τριών ή τεσσάρων ετών.

Ωστόσο έρευνες στο παρελθόν συνδέουν τον ύπνο μητέρας και βρέφους με τον Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου αφού ο κίνδυνος ότι μια μητέρα θα κυλήσει και θα πνίξει το παιδί της κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Σε μια πρόσφατη βρετανική μελέτη των αιφνίδιων θανάτων στα βρέφη, σχεδόν τα 2/3 από τους ανεξήγητους θανάτους συνέβη στο κρεβάτι και όσο τα μωρό κοιμόντουσαν.

Αλλά σύμφωνα με τον Δρ Bergman «Τα μωρά που πεθαίνουν από αιφνίδιο βρεφικό θάνατο δεν είναι επειδή η μητέρα τους είναι παρούσα αλλά μια σειρά από άλλες αιτίες όπως τοξικές αναθυμιάσεις, τσιγάρα, αλκοόλ, μεγάλα μαξιλάρια κατά τη διάρκεια του ύπνου και επικίνδυνα παιχνίδια.»

Στην έρευνα που συμμετείχαν 16 βρέφη ενώ κοιμούνταν στο στήθος της μητέρας τους και 16 σε μία βρεφική κούνια δίπλα από το κρεβάτι της μητέρας τους διαπιστώθηκε ότι τα νεογέννητα τα οποία κοιμούνταν μόνα τους ήταν 3 φορές περισσότερο αγχωμένα, είχαν πολύ ανήσυχο και σε μικρότερη διάρκεια ύπνο και ο εγκέφαλός τους παρουσίαζε αργή ανάπτυξη.

Πάντως το National Childbirth Trust (NCT), η μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με τα προβλήματα των εγκύων και των νέων μαμάδων, είναι υπέρ του καταμερισμού στο κρεβάτι, εφ ‘όσον οι γονείς δεν καπνίζουν, δεν πίνουν, δεν κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών, δεν είναι παχύσαρκοι ή άρρωστοι ή υπερβολικά κουρασμένοι. Από την άλλη το Ίδρυμα για τη Μελέτη των Βρεφικών Θανάτων στη Μ. Βρετανία συστήνει στους γονείς να συμβιβαστούν και να έχουν απλά την βρεφική κούνια στο δωμάτιο τους για να είναι τα μωρά τους ασφαλείς.

Exit mobile version