Πρέπει το μωρό μου να φοράει γυαλιά ηλίου;

Είναι μια καλή ιδέα να φοράτε γυαλιά ηλίου στο μωράκι σας επειδή η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και άλλων προβλημάτων στα μάτια αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Αλλά αν το παιδί σας αντιστέκεται, μην το πιέσετε. Ένα καπέλο που προστατεύει και τα ματάκια από τον ήλιο είναι μια πιο λειτουργική επιλογή για βρέφη, νήπια ή ακόμη και μεγαλύτερα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση ενηλίκων οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να βάζουν γυαλιά στα παιδιά τους από την ηλικία του ενός έτους.

Εάν πάντως το παιδί σας είναι πρόθυμο να φοράει γυαλιά ηλίου, επιτρέψτε του να τα διαλέξει γιατί έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να τα φοράει. Φροντίστε επίσης να φοράτε κι εσείς τα γυαλιά ηλίου σου, γιατί όπως θα έχετε καταλάβει τα παιδιά μιμούνται τους μεγαλύτερους, πόσο μάλλον τους γονείς. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορείτε να αγοράσετε οποιοδήποτε ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Αγοράστε ένα ζευγάρι στην ετικέτα του οποίου θα αναγράφετε μπλοκάρισμα 99% έως 100% της ακτίνας UVA και UVB. Μπορείτε να εμπιστευτείτε την επισήμανση σε αξιόπιστα καταστήματα, αλλά όχι απαραίτητα με έναν πωλητή στο δρόμο. Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα γυαλιά ηλίου συνοδεύονται από το σήμα CE.

Πόσο φωτεινοί ή σκοτεινοί πρέπει να είναι οι φακοί είναι θέμα προσωπικής επιλογής, καθώς η προστασία UV προέρχεται από ένα χημικό που εφαρμόζεται στους φακούς και όχι το χρώμα τους.

Να θυμάστε επίσης να αντικαθιστάτε τα γυαλιά ηλίου όταν οι φακοί είναι γδαρμένοι και να επιλέγετε φακούς από πολυανθρακικό άλας για την αντοχή στην κρούση.

 

Πηγή: Babycentre.com

Exit mobile version