Σκολίωση στα παιδιά

Στην προεφηβική ηλικία, περίοδο διαμόρφωσης του σώματος υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης σκολίωσης. Επειδή η κατάσταση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στη υγεία του παιδιού, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζεται έγκαιρα. Η ορθοπαιδικός Παρακευή Τζώρτζη απαντά στις ερωτήσεις μας.

Η σκολίωση είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία προκαλεί παραμόρφωση, στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων. Όταν είναι μεγάλη, οι ασυμμετρίες που προκαλεί στο σώμα είναι ιδιαίτερα εμφανείς. Στα πρώτα στάδια μπορεί να διαφύγει της προσοχής των γονιών, αφού δεν προκαλεί πόνο και τα παιδιά είναι απόλυτα υγιή κατά τα άλλα. Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης χωρίζεται σε σκολίωση πρώιμης έναρξης (πριν τα 5 έτη) και σκολίωση καθυστερημένης έναρξης (μετά τα 5 έτη).

Πού οφείλεται η σκολίωση;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν γνωρίζουμε την αιτία εκδήλωσης της σκολίωσης, γι΄αυτό και ονομάζεται ιδιοπαθής. Η ιδιοπαθής σκολίωση έχει γενετική βάση και εκδηλώνεται σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση, παρότι δεν σημαίνει πως αν ο γονιός έχει σκολίωση, θα έχει και το παιδί του. Συγγενείς ανωμαλίες, χρωμοσωμικά σύνδρομα, παθήσεις του νευρικού συστήματος και των μυών αποτελούν αιτίες εμφάνισης της νόσου.

Πώς ανιχνεύεται η σκολίωση;

Οι γονείς πρέπει να παρατηρήσουν το κορμί του παιδιού σε όρθια στάση και από τις δυο πλευρές. Στη σκολίωση εμφανίζεται ασυμμετρία στις δυο άκρες της πλάτης, κλίση του κορμού προς την μια πλευρά και διαφορά ύψους μεταξύ των ώμων, ενώ μπροστά υπάρχει διαφορά στο ύψος των μαστών και των κλειδών. Το πιο καθοριστικό σημάδι είναι  η προπέτεια στη μια πλευρά της ραχιαίας επιφάνειας του θώρακα σε επίκυψη.

Ο ορθοπαιδικός μέσα από την κλινική εξέταση θα μπορέσει να εκτιμήσει την παραμόρφωση του κορμού και να αποκλείσει παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν σκολίωση. Τα κυρτώματα εντοπίζονται ακτινολογικά και με γωνιόμετρο μετριέται το μέγεθος της σκολίωσης. Ήπια θεωρούνται τα κυρτώματα μέχρι 25ο και χρήζουν απλής παρακολούθησης. Τα μεγαλύτερα όμως απαιτούν θεραπεία για να αποκλείσουμε την περίπτωση επιδείνωσης της παραμόρφωσης, καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων κτλ.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκολίωση;

Η σκολίωση αντιμετωπίζεται με χρήση κηδεμόνων και χειρουργική επέμβαση. Στόχος της θεραπείας είναι η παύση της εξέλιξης και η διατήρηση της ισορροπίας του σώματος. Βέβαια δεν πρόκειται για μια νόσο που θεραπεύεται στον απόλυτο βαθμό αφού δεν υπάρχει τρόπος η σπονδυλική στήλη να ξαναγίνει ίσια, διατηρώντας παράλληλα την πλήρη κινητικότητά της. Μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης από εξεδικευμένο ορθοπαιδικό μπορεί ισιώσει  ησπονδυλική στήλη, θυσιάζοντας όμως ένα μέρος της κινητικότητας. Γι’ αυτό και πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που είναι απολύτως απαραίτητη.

Οι κηδεμόνες είναι ειδικοί νάρθηκες που εφαρμόζονται στον κορμό και σταματούν την εξέλιξη της σκολίωσης. Το παιδί καλείται να φοράει τον κηδεμόνα 23 ώρες το 24ωρο, για να μπορέσει να είναι αποτελεσματική η χρήση του.  Παρότι δεν διορθώνει το πρόβλημα, θεωρούμε πως είναι αποτελεσματικός όταν η σκολίωση παραμείνει στο αρχικό μέγεθος. Οι φυσικοθεραπείες, ειδικές ασκήσεις, η κολύμβηση και η χρήση ειδικών πελμάτων μπορούν να βοηθήσουν επίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.osteohealth.gr

 

Exit mobile version