Σουτιέν ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού!

Ας είμαστε ειλικρινείς, σε καμία γυναίκα αρέσει να υποβάλλεται σε μαστογραφία. Είναι δυσάρεστη και συχνά επώδυνη, αλλά είναι ένα «αναγκαίο κακό» αφού η μαστογραφία είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του μαστού.

Φαίνεται όμως πως σύντομα, ίσως να μπορέσουμε να την αποφύγουμε χάρη στη νέα  τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cyrcadia Health.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το iTBra, ένα σουτιέν που μοιάζει πολύ με το αθλητικό σουτιέν, αλλά είναι ενσωματωμένο με μπαλώματα που παρακολουθούν τις αλλαγές θερμοκρασίας στον ιστό του μαστού και παρακολουθούν κάθε αύξηση της ροής του αίματος που εμφανίζεται συνήθως με την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Και δεδομένου ότι είναι ασύρματα συνδεδεμένο, μπορεί να στείλει τα δεδομένα σε ένα smartphone – το δικό σας ή του γιατρού σας.

Οι πρώτες δοκιμές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, που έγιναν πάνω σε 500 ασθενείς, ήταν πολύ ελπιδοφόρες. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό επιτυχούς ανίχνευσης καρκίνου του μαστού ήταν 87% ακόμη και σε ασθενείς με πυκνό ιστό του μαστού, στο οποίο συχνά κρύβονται μικροί όγκοι.

Η εταιρεία εξακολουθεί να διεξάγει περισσότερες δοκιμές και ελπίζουν να λάβουν την έγκριση του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το φθινόπωρο του 2016.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι νεοτέρας, το σημαντικότερο όλων είναι κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως ηλικίας να γνωρίζει το στήθος της, πραγματοποιώντας όχι μόνο την απαραίτητη μαστογραφία αλλά και αυτοεξέταση ώστε στην περίπτωση εντοπισμού της ελάχιστης αλλαγής να απευθυνθεί σε μια οργανωμένη μονάδα μαστού.

Σε γυναίκες πάντως χωρίς οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη μαστογραφία ή η μαστογραφία αναφοράς, όπως λέγεται, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών ενώ σε γυναίκες με επιβαρημένο ιστορικό, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο μέλος της οικογένειας.

 

Exit mobile version