Συμβουλές για τον τοπικό καθαρισμό του μωρού

Τα νεογέννητα συνήθως δυσφορούν όταν τα ξεντύνουμε και τα βουτάμε στο νερό, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να κάνετε κάθε μέρα το μωρό σας μπάνιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είναι καθαρό και ευχαριστημένο κι επειδή τα μωρά αυτής της ηλικίας δεν λερώνονται πολύ το τοπικό πλύσιμο είναι αρκετό μέχρι να εξοικειωθείτε και οι δύο με το μπάνιο.

1.    Το δωμάτιο πρέπει να είναι ζεστό και χωρίς ρεύματα. Φροντίστε να έχετε κοντά σας όλα όσα θα χρειαστείτε. Ξαπλώστε το μωρό στην αλλαξιέρα ή πάνω σε μια πετσέτα, γδύστε το και αφήστε το μόνο με την πάνα του.

2.    Ξεκινήστε πλένοντας το προσωπάκι του μωρού με βραστό νερό το οποίο έχει κρυώσει, χρησιμοποιώντας φυσικό βαμβάκι. Στη συνέχεια παίρνετε κι άλλο βαμβάκι και σκουπίζετε απαλά το κάθε μάτι ξεκινώντας από τη μέσα γωνία και προχωρώντας προς τα έξω.

3.    Τα αυτάκια και η μυτούλα του μωρού καθαρίζονται από μόνα γι΄αυτό μην επιχειρήσετε να τα καθαρίσετε εσωτερικά. Μπορείτε απλά να απομακρύνετε το ορατό κερί από τα αυτιά ή τη βλέννα από τη μύτη με λίγο νωπό βαμβάκι. Αφού πλύνετε το πρόσωπο του μωρού, μπορείτε να καθαρίσετε τις πτυχές του λαιμού του κι έπειτα να σκουπίσετε την περιοχή με στεγνό βαμβάκι.

Διαβάστε σε σχετικό άρθρο του baby.gr: Πώς να καθαρίσετε τη μύτη, τα αυτιά και τα ματάκια του μωρού.

4.    Πλύνετε τις μασχάλες του νεογέννητου μωρού σας επίσης με λίγο νωπό βαμβάκι. Με στεγνό, σκουπίζετε απαλά την περιοχή.

5.    Τώρα, περνάτε λίγο νωπό βαμβάκι ανάμεσα στα δαχτυλάκια του για να φύγει τυχόν χνούδι. Στη συνέχεια σκουπίζετε το χεράκια του προσεκτικά με στεγνό βαμβάκι.

6.    Ντύστε το μωράκι σας με ένα καθαρό ζιπουνάκι το οποίο τραβάτε μέχρι τη μέση. Ήρθε η ώρα να βγάλετε την πάνα για να το καθαρίσετε από τη μέση και κάτω.

7.    Καθαρίστε απαλά το ποπουδάκι του μωρού με νωπό βαμβάκι σκουπίζοντας καλά τις πτυχές του δέρματος. Μην καθαρίζετε ποτέ εσωτερικά το αιδοίο της κορούλας σας, γιατί μπορεί να το μολύνετε. Σκουπίζετε πάντα την περιοχή από μπροστά προς τα πίσω, ώστε να μη μεταφερθούν βακτήρια από τον πρωκτό στον κόλπο. Αν το μωρο σας είναι αγοράκι σκουπίζετε τα γεννητικά του όργανα από πάνω προς τα κάτω και καθαρίζετε καλά την περιοχή γύρω από τους όρχεις. Αν χρειάζεται μπορείτε να βάλετε και λίγη προστατευτική κρέμα.

8.    Όταν το μωρό είναι έτοιμο να βάλει την καθαρή πάνα σηκώστε απαλά τα ποδαράκια του για να τοποθετήσετε το πίσω μέρος της πάνας και στη συνέχεια σηκώστε το μπροστινό μέρος της πάνας προς τα επάνω, περνώντας την ανάμεσα στα ποδαράκια του. Κλείστε καλά την πάνα αλλά προσέξτε να μη το σφίγγει. Στη συνέχεια κατεβάστε το ζιπουνάκι και κουμπώστε τις σούστες.

Τι θα χρειαστείτε

Για τον τοπικό καθαρισμό αυτά που θα χρειαστείτε είναι:
•    Μια λεκανίτσα με βραστό αλλά κρύο νερό
•    Μια αλλαξιέρα ή πετσέτα
•    Φυσικό βαμβάκι
•    Προστατευτική κρέμα (προαιρετικά)
•    Καθαρή πάνα ή ρουχαλάκια

Exit mobile version