Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου: 6 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1969 για να περιγράψει τον ξαφνικό και απρόσμενο θάνατο ενός μωρού κάτω του 1 έτους, ενώ κοιμάται.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από ό, τι η σκέψη της απώλειας ενός παιδιού. Αν και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί το SIDS, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Υπάρχουν επίσης κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση του κινδύνου του SIDS που προκαλείται από διάφορα θανατηφόρα ατυχήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ευτυχώς, ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι ήταν πριν από 25 χρόνια. Το SIDS έχει μειωθεί τουλάχιστον στο ήμισυ σε πολλές χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα περίπου 1 στα 1000 μωρά πεθαίνουν από το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και μπορεί το ποσοστό να είναι μικρό ωστόσο για την μία εκείνη οικογένεια που θα χάσει το μωρό της, η απώλεια είναι δυσβάσταχτη.

Εδώ είναι 6 πράγματα που πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς για τον Αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

Όλα τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον

Το κοινό δωμάτιο με τους γονείς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του SIDS. Ο Δρ James McKenna από την Αυστραλία, λέει: «Το κοινό δωμάτιο, όπου το βρέφος είναι απλά στο δωμάτιο υπό την εποπτεία της μαμάς και του μπαμπά και όχι στο ίδιο κρεβάτι είναι ασφαλές για όλες τις οικογένειες και είναι, κατά τη γνώμη μου, η προτιμώμενη επιλογή για τον ύπνο, ειδικά για τα βρέφη που δεν θηλάζουν.» Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι το 80% των βρεφών έχουν κοιμηθεί κάποιες φορές στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, κάτι που ασφαλώς είναι λάθος.

Σε κάθε περίπτωση τα μωρά που θηλάζουν, οι γονείς των οποίων είναι μη καπνιζοντες και δεν επηρεάζονται από ναρκωτικά ή αλκοόλ, ο κίνδυνος SIDS μειώνεται σημαντικά, ακόμη και αν μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι.

Μια μητέρα που θηλάζει υιοθετεί συνήθως μια θέση που διευκολύνει τη στενή σωματική επαφή και την οπτική επαφή με το μωρό της. Έχει επίσης την τάση να κρατάει το μωρό της στο επίπεδο του στήθους με το χέρι ανάμεσα στο κεφάλι του μωρού της και το μαξιλάρι. Αυτό που πρέπει να προσέξει όμως είναι:

Για τα μωρά που πίνουν γάλα από μπιμπερό σε βρεφική κούνια ή κρεβατάκι

Ποτέ μην κοιμάστε με το μωρό στον καναπέ

Ο καναπές είναι το μοναδικό μέρος ύπνου πάνω στο οποίο οι θάνατοι SIDS έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, από 6% το 1993-6 σε 16% το 2003-6. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση περίπου 24-42 θανάτους ετησίως.

Πολλά θανατηφόρα ατυχήματα συμβαίνουν στον ύπνο, όταν για παράδειγμα ένας γονιός κάθεται στον καναπέ ή την πολυθρόνα με το μωρό για να το ταΐσει και τελικά αποκοιμιέται. Ο ύπνος με ένα μωρό στον καναπέ ή τη πολυθρόνα είναι πολύ επικίνδυνος για τα μωρά, επειδή ο κίνδυνος ασφυξίας, ή ο εγκλωβισμός, είναι πολύ μεγαλύτερος σε ένα καναπέ ή πολυθρόνα παρά σε ένα κρεβάτι. Τα μωρά μπορούν πολύ εύκολα να σφηνώσουν ανάμεσα στο σώμα των γονιών τους και το πίσω μέρος του καναπέ ή το μπράτσο μιας καρέκλας και το βάρος του σώματος ενός ενήλικα μπορεί να τους αποτρέψει από την αναπνοή. Εάν φοβάστε ότι είστε πολύ κουρασμένοι για να μείνετε ξύπνιοι, ενώ το μωρό σας θηλάζει, είναι ασφαλέστερο να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας για να το ταΐσετε.

Τα μωρά που δεν θηλάζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από SIDS

Ο θηλασμός παρέχει στα μωρά σημαντική ανοσολογική προστασία (π.χ. αντισώματα). Αυτές οι ανοσολογικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των βρεφών από SIDS. Εάν δεν θηλάζετε το μωρό σας, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου.

Το μωρό πρέπει να κοιμάται στην πλάτη και όχι στην κοιλιά ή στο πλάι

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μειωθεί ο κίνδυνος να πεθάνει ένα μωρό από SIDS το είναι να τοποθετείται στο κρεβάτι με τη ράχη.

Το μωρό πρέπει να κοιμάται με το πρόσωπο και το κεφαλάκι του ξεσκέπαστο

Αφαιρέστε τις σαλιάρες, τα καπέλα και τα περιττά ρούχα από το μωρό σας κάθε φορά που το βάζετε για ύπνο. Το φάσκιωμα μπορεί να αποτελέσει επιπλέον κίνδυνος. Μάθετε πώς μπορείτε να το φασκιώνετε με ασφάλεια εδώ.

Κρατήστε το μωρό μακριά από το τσιγάρο

Εάν και οι δύο γονείς καπνίζουν, ο κίνδυνος SIDS για το μωρό είναι 3½ φορές μεγαλύτερος από ό, τι αν κανένας από τους γονείς δεν κάπνιζε. Αν η μητέρα καπνίζει, αλλά ο πατέρας δεν καπνίζει, ο κίνδυνος του μωρού είναι 2 φορές μεγαλύτερος. Αν ο πατέρας καπνίζει, αλλά η μητέρα δεν καπνίζει, ο κίνδυνος του μωρού είναι 1½ φορά μεγαλύτερος. Αν και οι δύο είναι καπνιστές ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, όπως καταλαβαίνετε.

Αν λοιπόν στο παρελθόν είχατε δοκιμάσει να κόψετε το κάπνισμα και δεν τα καταφέρατε, έχοντας αποκτήσει ένα μωρό στην οικογένεια είναι η τέλεια «αφορμή» να το κάνετε, αν όχι επιτακτική ανάγκη.  

Exit mobile version