Τα διατροφικά συμπληρώματα δεν είναι καλά για τα παιδιά με αυτισμό

Τα διατροφικά συμπληρώματα δεν είναι καλά για τα παιδιά με αυτισμό, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε ύπαρξη ελλιπών και υπερβολικών θρεπτικών ουσιών, υποστηρίζει νέα έρευνα.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένες φορές οι γονείς παιδιών με αυτισμό δοκιμάζουν διατροφικά συμπληρώματα και διατροφές όπως αυτή χωρίς γλουτένη και καζεΐνη, χωρίς επίβλεψη από ειδικό.

Η ερευνήτρια, Patricia A. Stewart, από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, δήλωσε ότι πολλές οικογένειες δοκιμάζουν διατροφή χωρίς γλουτένη και καζεΐνη ως προσπάθεια βελτίωσης των συμπτωμάτων του αυτισμού.

Για την έρευνα, επιλέχτηκαν 368 παιδιά με αυτισμό, ηλικίας μεταξύ 2 και 11 ετών, και συμπληρώθηκαν από τους φροντιστές τους αρχεία διατροφής 3 ημερών.

Τα παιδιά κατανάλωναν παρόμοιες ποσότητες μικροθρεπτικών με αυτές που κατανάλωναν παιδιά χωρίς αυτισμό.

Αν και παιδιά με αυτισμό λαμβάνουν πιο συχνά συμπληρώματα- 56% έναντι 31-37 % του γενικού πληθυσμού- , ακόμα και μετά τη λήψη τους το 40-55 % είχε έλλειψη σε ασβέστιο και το 30-40% σε βιταμίνη D.

Η Stewart πρόσθεσε ότι στην κλινική πρακτική κάθε ασθενής χρειάζεται να αξιολογείται για δυνητικές διατροφικές ελλείψεις ή υπερβολές. Όταν χρησιμοποιούνται συμπληρώματα θα πρέπει να δίνεται προσοχή σε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.’’

 

Πηγή: Iatronet.gr

Exit mobile version