To μωρό έχει πυρετό: Και τώρα τι κάνουμε;

Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει απίστευτη χαρά και ενθουσιασμό στην οικογένεια, αλλά προκαλεί και τεράστια ευθύνη και άγχος στους γονείς.

Το άγχος είναι λογικό να υπάρχει δεδομένου ότι τα νεογνά δεν έρχονται με «οδηγίες χρήσης» και δεν αντιδρούν όπως οι ενήλικες ειδικά όταν είναι άρρωστα και χρειάζονται ειδική φροντίδα. Ο πυρετός στα βρέφη μπορεί να είναι μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες για τους νέους γονείς, ειδικά όταν είναι υψηλός ή όταν το μωρό είναι μόλις λίγων εβδομάδων. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι προκαλεί τον πυρετό στα βρέφη και τι πρέπει να κάνετε όταν το μωρό σας έχει  πυρετό.

Τι προκαλεί τον πυρετό στο βρέφος;

Ο πυρετός δεν είναι ασθένεια αλλά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Συνήθως όταν το μωρό σας έχει πυρετό αυτό σημαίνει ότι έχει ένα απλό κρυολόγημα ή άλλη ιογενής λοίμωξη. Λιγότερο συχνά στα βρέφη ο πυρετός μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας βακτηριακής λοίμωξης όπως μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή μια πιο σοβαρή λοίμωξη όπως η μηνιγγίτιδα.

Άλλες αιτίες του πυρετού στα βρέφη περιλαμβάνουν:

Αντίδραση σε εμβολιασμό
Υπερθέρμανση: Να είναι δηλαδή πολύ ζεστά ντυμένο μια καυτή ημέρα.

Ποια είναι τα σημάδια;

Ένα κοινό σημάδι του πυρετού στα βρέφη είναι το ζεστό μέτωπο. Άλλα σημάδια που σχετίζονται με τον πυρετό είναι ο κακός ύπνος, η ανορεξία, η έλλειψη ενδιαφέροντος για παιχνίδι, ο λήθαργος ή ακόμα και οι σπασμοί.

Πώς μπορώ να μετρήσω την θερμοκρασία του μωρού μου;

Μπορείτε να μετρήσετε τη θερμοκρασία του μωρού με πολλούς τρόπους, όπως μέσω του ορθού, από το στόμα, τα αυτιά, κάτω από το βραχίονα (από τη μασχάλη ) ή στους κροτάφους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να χρησιμοποιείτε μόνο ψηφιακά θερμόμετρα καθώς τα θερμόμετρα που περιέχουν υδράργυρο είναι επικίνδυνα σε περίπτωση που σπάσουν.
Οι ειδικοί πάντως θεωρούν τη μέτρηση της θερμοκρασίας από τον ορθό ως την πιο ακριβή και ευκολότερη σε ένα βρέφος και αυτό επειδή ένα μωρό δεν είναι σε θέση να κρατάει μόνο του το θερμόμετρο. Για να πάρετε την θερμοκρασία από τον ορθό, βεβαιωθείτε πρώτα ότι το θερμόμετρο είναι καθαρό. Πλύνετε με σαπούνι και νερό ή σκουπίστε το με οινόπνευμα. Βάλτε το μωρό σας στην κοιλιά ή στην πλάτη με τα πόδια λυγισμένα στο στήθος. Απλώστε λίγη βαζελίνη γύρω από το βολβό του θερμόμετρου και τοποθετήστε το απαλά περίπου 1 ίντσα στο άνοιγμα του ορθού . Κρατήστε το ψηφιακό θερμόμετρο στη θέση του για περίπου δύο λεπτά μέχρι να ακούσετε το “μπιπ”. Στη συνέχεια, αφαιρέστε απαλά το θερμόμετρο.

Σε ποια θερμοκρασία θεωρείται ότι το μωρό έχει πυρετό;

Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με την ιατρική ιστοσελίδα webmd.com, στα παιδιά ακόμα και το 37,5° C θεωρείται μία φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός τους που δεν πρέπει να σας κάνει να ανησυχήσετε. Αυτό σημαίνει πως, αν το θερμόμετρο δείξει μέχρι 37,5° C, δεν χορηγείτε αντιπυρετικό. Σε περίπτωση όμως που περάσουν 2 ώρες περίπου ακόμα κι αν δεν έχει ανέβει η θερμοκρασία πρέπει να έχετε το νου σας, για να δείτε πώς θα εξελιχθεί. Aν πάλι ο πυρετός είναι πάνω από 38,5°C όλοι οι γιατροί συμφωνούν να δώσετε αντιπυρετικό (ποιο αντιπυρετικό και τις δόσεις τις συστήνει φυσικά ο παιδιάτρος).

Πότε να καλέσω τον γιατρό;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής πρέπει να καλέσετε τον γιατρό όταν το μωρό:

•    Είναι κάτω των 12 μηνών και έχει πυρετό. Ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή αφού θεωρείτε επείγον.
•    Έχει πέσει σε λήθαργο και δεν ανταποκρίνεται.
•    Έχει αναπνευστικά προβλήματα και δεν έχει όρεξη να φάει.
•    Έχει βγάλει εξανθήματα.
•    Δείχνει σημάδια αφυδάτωσης, όπως π.χ λιγότερες υγρές πάνες, ξηροστομία, κλάμα χωρίς δάκρυα.
•    Έχει σπασμούς.

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γιατρούς να σας πουν αν ένα νεογέννητο έχει έναν απλό ιό (όπως το κοινό κρυολόγημα) ή μια πιο σοβαρή λοίμωξη (όπως η πνευμονία ή η μηνιγγίτιδα). Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε για τον οποίο οι γιατροί θα ζητήσουν ειδικές εξετάσεις (όπως εξετάσεις αίματος ή ούρων, ή οσφυονωτιαία παρακέντηση), για να εντοπίσουν την ακριβή αιτία του πυρετού στο βρέφος.

Τι πρέπει να κάνω όταν το μωρό μου έχει πυρετό;

Εάν το μωρό σας δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τους 12 μήνες και έχει επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο. Για μεγαλύτερα μωρά δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

•    Λούστε το παιδί σας με χλιαρό νερό – να ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία του νερού στον καρπό σας πριν το μπάνιο.
•    Ντύστε το με ελαφριά και δροσερά ρούχα
•    Δώστε στο μωρό σας να πιει αρκετά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
•    Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να σας πει ποιο αντιπυρετικό μπορείτε να χορηγήσετε.
    

Exit mobile version