Του κύκλου τα καμώματα: Πώς η περίοδος ταλαιπωρεί το δέρμα

Το γεγονός ότι η περίοδος ταλαιπωρεί κάποιες γυναίκες με τις κράμπες το γνωρίζαμε! Πέραν αυτού όμως η περίοδος ταλαιπωρεί και το δέρμα μας.

«Τα επίπεδα των ορμονών πριν την περίοδο, διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες οι οποίοι αναπτύσσονται με υπερπολλαπλασιασμένη ταχύτητα. Περισσότερη λιπαρότητα φράζει τους πόρους και τροφοδοτείται η ακμή ενώ και τα βακτηρίδια πολλαπλασιάζονται. Όλα αυτά δημιουργούν την προ-εμμηνορροϊκή ακμή», εξηγεί η δερματολόγος Josh Zeichner.

Αυξημένη λιπαρότητα

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ημερών του κύκλου σας, έχετε χαμηλά οιστρογόνα και υψηλά επίπεδα ανδρογόνων. Τότε είναι που η λιπαρότητα στο δέρμα σας είναι αυξημένη, οι πόροι μπλοκάρουν με αποτέλεσμα να βγαίνουν τα σπυράκια. «Σε καμιά περίπτωση μην πειράζετε τα σπυράκια καθώς μπορούν να σας αφήσουν μόνιμα σημάδια στο δέρμα ή να δημιουργηθεί βακτηριακή λοίμωξη», λέει ο Kecia Gaither, αντιπρόεδρος και διευθυντής του τμήματος μαιευτικής και γυναικολογίας στο University Hospital and Medical Center στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Το καλύτερο είναι να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με ένα καθαριστικό με χαμηλό ρΗ. Θα απομακρύνει τα βακτηρίδια στην περιοχή, θα ενισχύσει την ενυδάτωση του δέρματος και θα διατηρήσει την υγρασία.

Μεγαλύτεροι πόροι

Η απότομη αύξηση της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης, η οποία συμβαίνει περίπου μια εβδομάδα πριν αδιαθετήσετε μπορεί να φράξει τους πόρους, κάνοντάς τους να φαίνονται μεγαλύτεροι. Χρησιμοποιείστε ένα καθαριστικό με σαλικυλικό οξύ που θα καθαρίσει τους φραγμένους πόρους.

Ξηρό δέρμα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μας, τα επίπεδα της ορμόνης οιστραδιόλη είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα το δέρμα να αφυδατώνεται. Ενυδατώστε το πρόσωπο σας με όποιο τρόπο μπορείτε π.χ με ενυδατικές κρέμες, με λοσιόν ενυδάτωσης και με πολύ νερό.

Αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο

Οι ορμόνες που κάνουν τους πόρους να φράζουν μπορεί επίσης να αυξήσουν την ερυθρότητα και την ευαισθησία στον ήλιο. Ποτέ δεν πρέπει να παραλείπετε την αντηλιακή σας κρέμα και φροντίστε να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικές με τον ήλιο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου.  

Πηγή: womenshealthmag.com

Exit mobile version