Τρόφιμα που προκαλούν αέρια στα μωρά

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε ποια είναι τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια στα μωρά είναι να σκεφτείτε ποιες τροφές προκαλούν αέρια σε εσάς.

Λάβετε υπόψη σας βέβαια ότι ένα πολύ μικρότερο ον επεξεργάζεται τα τρόφιμα διαφορετικά απ’ ότι εσείς. Ωστόσο αν ξέρετε ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο σας «ενοχλεί», προστατέψτε το μωρό σας.

Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι;

Παρά το γεγονός ότι τα μωρά μπορούν να ανταποκριθούν σε διαφορετικά τρόφιμα, υπάρχουν αρκετές ομάδες τροφίμων που προκαλούν αέρια. Αυτό επειδή διασπώνται αργά. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια και μερικά από τα παρακάτω φρούτα.

Μερικά συγκεκριμένα τρόφιμα είναι:

Πότε τα αέρια κάνουν την εμφάνισή τους;

Αυτές οι τροφές τείνουν να προκαλούν υπερβολικά αέρια αλλά δεν είναι πάντα δικό τους σφάλμα. Μην ξεχνάτε ότι τα μωρά τρώνε όλο το εικοσιτετράωρο και το έντερό τους συνεχώς «δουλεύει» – και όπου υπάρχουν κακάκια, υπάρχουν φυσικά και αέρια. «Αλλά το τελευταίο γεύμα του μωρού θέλει πραγματικά προσοχή. Αν αποτελείται από τρόφιμα της παραπάνω λίστας, τότε να περιμένετε ότι τα αέρια θα βγουν στην επιφάνεια μέσα σε λίγες ώρες από την πρόσληψη της τροφής», λέει η Jennifer Shu, παιδίατρος και συγγραφέας. «Και αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ή τρεις ημέρες αν το φαγητό είναι εντελώς έξω από το σύστημα του μωρού σας», προσθέτει η ίδια.

Πώς να εντάξω αυτά τα τρόφιμα στην διατροφή του μωρού;

Είναι κατανοητό να μην θέλετε να δώσετε στο μωρό σας κάποιο τρόφιμο που θα του προκαλέσει ενόχληση. Από την άλλη όμως δεν μπορείτε και να τα αποκόψετε εντελώς γιατί αυτό σημαίνει ότι θα του στερήσετε και ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;

«Φροντίστε να δίνετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες», συμβουλεύει ο παιδίατρος και συγγραφέας, Ari Brown. Διαφορετικά, διατρέχετε τον κίνδυνο της δυσκοιλιότητα, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τα αέρια. Μπορείτε επίσης να περιορίσετε τις ποσότητες αλλά να αναπτύξετε το μενού. Αφού το μωράκι σας κλείσει τους τέσσερις μήνες μπορείτε να το αφήσετε να εξερευνήσει σιγά σιγά νέες γεύσεις σε κρεμούλες. Αυτές οι νέες επιλογές θα το ενθουσιάσουν! Σε κάθε περίπτωση εάν το μωράκι σας έχει πολλά αέρια αυτό δεν είναι ανησυχητικό, ούτε βέβαια εάν δεν έχει αέρια. Αν ωστόσο παρατηρείτε ότι τα αέρια του προκαλούν δυσφορία συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

 

Πηγή: parents.com

Exit mobile version