bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Το πιο παρεξηγημένο φαγητό στην παιδική διατροφή: Γιατί τα ζυμαρικά κάνουν καλό

Ποιο παιδί λέει οχι σε ένα λαχταριστό πιάτο με μακαρόνια; Σίγουρα κανένα!

Τα ζυμαρικά αποτελούν από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδιών, λόγω της νοστιμιάς και της ποικιλίας τους. Αν αναγνωρίσουμε και το γεγονός, ότι έχουν οφέλη για την διατροφική ισορροπία των παιδιών μπορούμε να τα εντάξουμε στο πλαίσιο ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Ο ρόλος των ζυμαρικών στη διατροφή των παιδιών

Παίζουν σημαντικό ρόλο λόγω της ιδιότητάς τους να χαρίζουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των παιδιών. Είναι μία ευέλικτη τροφή που μπορεί να συνδυαστεί με άλλα τρόφιμα και επιτρέπει τη δημιουργία ισορροπημένων και ποικιλόμορφων γευμάτων, που  μπορούν να συμπεριλαμβάνουν μία ευρεία γκάμα θρεπτικών συστατικών.

Ειδικότερα, τα ζυμαρικά είναι χρήσιμα για τη διατροφή των παιδιών για τους παρακάτω λόγους:

  • Είναι μία εύπεπτη πηγή ενέργειας
  • Κάνει πολύ πιο εύκολο τον συνδυασμό με άλλες διατροφικές ομάδες, όπως λαχανικά και πρωτεΐνες
  • Παρέχει εύκολα απορροφήσιμη πηγή ενέργειας.
  • Διευκολύνει την ένταξη και άλλων ομάδων τροφίμων, όπως λαχανικών και πρωτεϊνών.
  • Συμβάλλει στη διατήρηση μιας ποικίλης και ελκυστικής διατροφής για τα παιδιά.
  • Προσφέρει επαρκή πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων.
  • Ενθαρρύνει τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων και θρεπτικών γευμάτων.
  • Προτείνεται σε κατάλληλη μερίδα ζυμαρικών για τους μικρούς σε ηλικία

Αρκεί να προσφέρετε στο παιδί σας την συνιστώμενη ποσότητα ανά ηλικία και σωματική δραστηριότητα, προκειμένου να μην πάρουν επιπλέον θερμίδες.

Σε γενικές γραμμές συστήνεται:

  • 1-3 ετών: Περίπου 1/4 – 1/2 της κούπας μαγειρεμένων ζυμαρικών ανά γεύμα
  • 4-8 ετών : Περίπου 1/2 –  3/4 κούπας μαγειρεμένων ζυμαρικών ανά γεύμα
  • 9-13 ετών: Περίπου 1 – 1 1/2 κούπα μαγειρεμένων ζυμαρικών ανά γεύμα

Τα οφέλη για την υγεία

Τα ζυμαρικά δεν είναι μόνο νόστιμα για τα παιδιά, αλλά έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ευεξία τους.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των ζυμαρικών για την υγεία των παιδιών είναι τα ακόλουθα:

  • Είναι πηγή ενέργειας:Ο συνδυασμός υδατανθράκων που περιέχουν χαριζουν ενέργεια στα παιδιά, διατηρώντας σταθερή την γλυκόζη του αίματος.
  • Βοηθούν στην ανάπτυξη: Η Βιταμίνη Β και τα μέταλλα που περιέχουν (σίδηρος και ψευδάργυρος) βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών
  • Προάγουν το αίσθημα κορεσμού: Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και η ικανότητά του να απορροφά υγρά συμβάλλουν στη δημιουργία αισθήματος πληρότητας, βοηθώντας στη ρύθμιση της όρεξης των παιδιών και στην αποφυγή υπερφαγίας
  • Συμβάλλουν στην καλή πέψη: Tα ζυμαρικά ειναι εύπεπτα και συνεπώς κατάλληλα για παιδιά με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.
  • Ευελιξία στο φαγητό: Μπορούν να συνδυαστούν με μία ευρεία γκάμα υγιεινών τροφών, όπως λαχανικά, πρωτεΐνες, ωφέλιμα λιπαρά, δημιουργώντας ποικιλία στα γεύματα των παιδιών, ειδικά αν πρόκειται για… picky eaters.

Πώς να τα μαγειρέψετε υγιεινά για τα παιδιά

H σωστή προετοιμασία των ζυμαρικών για τα παιδιά είναι απαραίτητη για να διασφαλίσετε, ότι θα λάβουν στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά τους και συνάμα θα απολαύσουν ένα λαχταριστό γεύμα.

Το μυστικό είναι να φτιάξετε με ελκυστικό τρόπο το πιάτο τους και μπορείτε να το πετύχετε με τους παρακάτω τρόπους.

  • Προιτμήστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης: Περιεχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη, αλλά και αίσθημα κορεσμού για περισσότερο χρονικό διάστημα.
  • Μαγειρέψτε τα al dente: Όχι μόνο είναι πιο ευχάριστα στη γεύση για τα παιδιά, έχουν και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που βοηθά να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα ενέργειας.
  • Προσθέστε λαχανικά: Λεπτοκομμένα ή σε πουρέ, τα λαχανικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων. Σπανάκι, καρότα, μπρόκολο και κολοκύθι είναι μερικές από τις πιο ιδανικές επιλογές.
  • Συνοδέψτε με πρωτεΐνη: Προσθέτοντας κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, όσπρια ή τυρί χαμηλών λιπαρών βοηθά στην ισορροπία του γεύματος και συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών.
  • Χρησιμοποιήστε σπιτικές σάλτσες: Ό,τι καλύτερο να γνωρίζετε τα υλικά που έχετε χρησιμοποιήσει και να αποφύγετε πρόσθετα και συντηρητικά. Οι σπιτικές σάλτσες με βάση την ντομάτα ή με τυριά χαμηλών λιπαρών είναι καλές επιλογές.
  • Περιορίστε το αλάτι και τα κορεσμένα λιπαρά: Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μυρωδικά ή μπαχαρικά για να δώσετε νοστιμιά στα ζυμαρικά, αντί για αλάτι. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε τις κρεμώδεις σάλτσες και τα υψηλά λιπαρά.
  • Κάντε το πιάτο ελκυστικό: Αυτό θα εξιτάρει το ενδιαφέρον των παιδιών. Χρησιμοποιήστε ζυμαρικά με σχήματα και έντονα χρώματα λαχανικών που θα κάνουν το πιάτο ακόμη πιο λαχταριστό!
Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print