bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Έχετε ακούσει αγαπημένα ποιήματα από τα βιβλία του Δημοτικού που έγιναν τραγούδια;

Τα σχολεία ξεκίνησαν.

Και για όσους έχουμε μεγαλώσει και δεν μυρίζουμε πια τα καινούργια βιβλία και τα τετράδια, τα φρεσκοξυσμένα μολύβια, τις γομολάστιχες, αυτή η εποχή μας γεμίζει νοσταλγία. Χαζεύοντας στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε ένα άρθρο σχετικά  με μελοποιημένα ποιήματα που συναντήσαμε στα σχολικά βιβλία του Δημοτικού.

Η ιστορία μας γυρνά στο 1997, όταν η η Διεύθυνση Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, προχώρησε στην έκδοση μιας διπλής κασέτας, με τη μελοποίηση 40 ποιημάτων, που προέρχονταν από βιβλία του Δημοτικού Σχολείου, από συνθέτες όπως ο Χρήστος Λεοντής, ο Νότης Μαυρουδής, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, η Νένα Βενετσάνου, η Μαρίζα Κωχ, ο Περικλής Κούκος, ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Μιχάλης Τρανουδάκης και ο Γιάννης Δροσίτης.

Κάποια από τα ποιήματα αυτά έγιναν γνωστά, κατά καιρούς, με διαφορετικές μελωδίες.

Η ηχοληψία των τραγουδιών έγινε από τους Σάκη Τρίκη και Αντώνη Παπαθανασίου στο Studio Sierra, ενώ η ιδέα του εξωφύλλου είναι εμπνευσμένη από την εικονογράφηση του βιβλίου «Η γλώσσα μου» (β’ δημοτικού, μέρος Γ’) της Λυδίας Σαρρή. H κασέτα αυτή δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε cd.

Από τα πιο χαρακτηριστικά ποιήματα μέσα από το σχολικό βιβλίο και τα οποία μελοποιήθηκαν είναι τα εξής: «Ντίλι το Καντίλι» (Δημοτικό), το «Καλοκαίρι», σε ποίηση του Κωστή Παλαμά, «Τα γέλια των βαθράκων» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, «Ο κούκος» και η «Άνοιξη στο σχολείο» του Τέλλου Άγρα και το «Τραγουδάς το χιόνι» του Αθανάσιου Κυριαζή σε ερμηνεία της Νένας Βενετσάνου, το «Ρημοκλήσι» και η «Αστροναύτισσα» με τη φωνή της Αρλέτας και «Το ποταμάκι» του Ζαχαρία Παπαντωνίου και «Το πιο μεγάλο» του Βασίλη Ρώτα με τη Μαρίζα Κωχ, «Σύννεφα» του Ζαχαρία Παπαντωνίου με τη φωνή της Ελλης Πασπαλά συνοδεία Παιδικών Χορωδιών και πολλά ακόμη.

«Το πιο μεγάλο» μάλιστα, υπάρχει στην ίδια κασέτα, με διαφορετική μουσική του Χρήστου Λεοντή και ερμηνεία της Φαίδρας Λεοντή.

Ευχαριστούμε πολύ τον Θανάση Γιώγλου για την ευγενική παραχώρηση των πληρφοφοριών 

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print