Καλοκαιρινές τροφές που… ομορφαίνουν!

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή μας κάνει να αισθανόμαστε καλά εσωτερικά και εξωτερικά. Το καλό είναι ότι αυτή την εποχή που διανύουμε, δηλαδή το καλοκαίρι οι επιλογές μας είναι άπειρες.

Υπάρχει μια αφθονία νωπών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών που χαρίζουν καθαρότητα στο δέρμα, λάμψη στα μαλλιά και λαμπερό χαμόγελο.

«Το καλοκαίρι γενικότερα καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό», λέει ο Michelle Dudash, συγγραφέας του βιβλίου Clean Eating for Busy Families. «Αυτό βοηθά το δέρμα να μένει ενυδατωμένο και ελαχιστοποιούνται και οι ρυτίδες», συμπληρώνει.  Επιπλέον τώρα που ο καιρός είναι ζεστός έχουμε την τάση να τρώμε ελαφρύτερα γεύματα με αποτέλεσμα η ζυγαριά να γέρνει προς τα κάτω. Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές και πώς μπορούν να ωφελήσουν στο σύνολό τους την εξωτερική μας εμφάνιση;

Φράουλες

«Όταν σκέφτομαι το καλοκαίρι  το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα φρούτα», λέει ο Ruth Frechman, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στις ΗΠΑ. «Πολλά από τα καλοκαιρινά φρούτα περιέχουν τη βιταμίνη C, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό», τονίζει. Οι φράουλες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, με 163% της ημερήσιας αξίας ανά φλιτζάνι. «Τα φρούτα χαρίζουν μια φυσική αίσθηση ελαφρότητας, ενώ είναι και χορταστικά» συμπληρώνει ο  Frechman. Εκτός από σκέτα μπορείτε να τις δοκιμάσετε και στη σαλάτα σας. «Βάλτε τα φρούτα στη σαλάτα σας» προτρέπει ο Frechman. Είναι απίστευτα αναζωογονητικό!

Κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια έχουν πολύ λίγες θερμίδες, μόλις 20 ανά φλιτζάνι. Αν δεν σας αρέσουν βραστά μπορείτε να τα δοκιμάστε ωμά κομμένα σε ράβδους ή μπορείτε να συνοδέψετε τα ζυμαρικά σας (ολικής αλέσεως) με λίγα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια. Συνοδεύονται και με μαλακό κατσικίσιο τυρί ή γαρίδες.

Κόκκινες πιπεριές

Με μόνο 46 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι οι κόκκινες πιπεριές είναι ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Dudash είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη C. Η βιταμίνη αυτή είναι πολύ σημαντική για το κολλαγόνο στο δέρμα μας. Καθώς όμως μεγαλώνουμε χάνουμε κολλαγόνο έτσι η βιταμίνη C αποτελεί ένα σημαντικό τέχνασμα αντιγήρανσης. Οι πολτοποιημένες με λίγο ελαιόλαδο πιπεριές μαζί με αλάτι και πιπέρι μπορεί να γίνουν καταπληκτική σάλτσα για ψητό κοτόπουλο ή ψάρι.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο και β-καροτένιο. Μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες θα ενισχύσει τη φυσική άμυνα της επιδερμίδας σας απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία και θα βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Οι ντομάτες είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C. Ένα φλιτζάνι αποδίδει σχεδόν το ήμισυ της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Φυσικά, όση ντομάτα κι αν τρώτε πρέπει να εξακολουθείτε να βάζετε αντηλιακό και να αποφεύγετε τον ήλιο.

Κόκκινο τσάι

Το κόκκινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και τις ανθοκυανίνες. Αποτελείται από μίγματα τσαγιού όπως π.χ το κόκκινο βατόμουρο. Προτιμήστε το καλύτερα χωρίς ζάχαρη ενώ αποτελεί και μια εξαιρετική βάση για μαργαρίτα.

Exit mobile version