Διατροφή & ύπνος: Τροφές για όνειρα γλυκά

Ο καλός και επαρκής ύπνος (7-9 ώρες περίπου – ανάλογα την ηλικία και την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε άτομο) είναι απαραίτητος για να διατηρούμε την υγεία μας, σωματικά και πνευματικά.

Παραδόξως, η διατροφή μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Εάν όμως καταναλώνετε τα σωστά τρόφιμα λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε θα βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ρίξτε μια ματιά στον κατάλογο με τα τρόφιμα που ακολουθούν και αποφύγετε το φαγητό δυο ώρες πριν τον ύπνο για να δώσετε στον οργανισμό σας το χρόνο να χωνέψει καλύτερα.

Αμύγδαλα


Φάτε μια χούφτα αμύγδαλα πριν τον ύπνο, συμβουλεύει ο Τζέικομπ Τέϊτελμπαμ, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ινομυαλγίας των ΗΠΑ. Τα αμύγδαλα περιέχουν μαγνήσιο που βοηθά τον ύπνο και χαλαρώνει τους μυς. Παράλληλα αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και βοηθούν στην διατήρηση ενός σταθερού επίπεδου σακχάρου στο αίμα. Δοκιμάστε αυτό το σνακ λίγο πριν κοιμηθείτε και βοηθήστε το σώμα σας να χαλαρώσει.

Γάλα


Το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη, την οποία χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει τη σεροτονίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που προκαλεί την υπνηλία. Τώρα λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα μωρά πριν τον ύπνο πίνουν ένα μπουκαλάκι με ζεστό γάλα!

Μπανάνα


Ανησυχείτε μήπως δεν σας πάρει ο ύπνος απόψε; Καταναλώστε μια μπανάνα πριν ξαπλώσετε, λέει η παθολόγος και συγγραφέας Σάντρα Ντάλτον Σμιθ. Εκτός από τη ποσότητα των καταπραϋντικών μελατονίνης και σεροτονίνης που περιέχει, η μπανάνα έχει κάλιο και μαγνήσιο, δυο θρεπτικά συστατικά που χαλαρώνουν τους μύες.  

Βρώμη


Οι νιφάδες βρώμης είναι ένα καλό πρωινό αλλά ένα μπολ με ζεστό πλιγούρι βρώμης θα μπορούσε να σας χορτάσει, να σας χαλαρώσει και να προκαλέσει υπνηλία Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, πυρίτιο και κάλιο! Για πιο ενισχυμένο αποτέλεσμα συνοδέψτε το με μπανάνα κομμένη σε κομματάκια, γάλα ή μέλι.

Αυγό


Μήπως αργείτε να κοιμηθείτε επειδή δεν έχετε φάει πριν τον ύπνο ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ή ίσως το σνακ σας να ήταν υψηλό σε υδατάνθρακες και ζάχαρη; “Το πρόβλημα με τους απλούς υδατάνθρακες και τη ζάχαρη είναι ότι αντί να καταπραΰνουν τον οργανισμό προκαλούν διέγερση. Καλό θα ήταν να περιορίσετε την κατανάλωσή τους κυρίως τις βραδινές ώρες” τονίζει ο Δρ. Τέιτελμπαμ. Μια καλή επιλογή είναι μια φέτα ψωμί με αυγό και τυρί ή μια χούφτα ξηροί καρποί, πλούσιοι σε πρωτεΐνη.  

Κεράσια


Μπορεί να σας κάνει εντύπωση αλλά ένα ποτήρι από χυμό κεράσι μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, λέει μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και του Ρότσεστερ Οι ερευνητές αποδίδουν την υπναγωγό δράση των κερασιών στην περιεκτικότητά τους σε μελατονίνη, μια ουσία που συνδέεται με τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Η έκκριση της μελατονίνης στον οργανισμό αυξάνεται όταν πέφτει το σκοτάδι. Έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση της αϋπνίας, γι’ αυτό και διατίθεται και σε σχετικά σκευάσματα. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε.

Exit mobile version